Napi Gazdaság: Az ország hitelezőit is vizsgálja Lázár hivatala

2012. október 24. 21:48

Új profilt kap a magyar hírszerzéséért felelős Információs Hivatal: első számú feladatává az ország gazdasági-pénzügyi biztonságával kapcsolatos információk felderítése lép elő – számolt be a napi.hu. A portál megjegyezte: egyértelmű, hogy az IH feladatai közé kerül az IMF-fel és EU-val folyó hiteltárgyalások figyelemmel kísérése is.

2012. október 24. 21:48

Új profilt kap a magyar hírszerzéséért felelős Információs Hivatal: első számú feladatává az ország gazdasági-pénzügyi biztonságával kapcsolatos információk felderítése lép elő – számolt be a napi.hu a nemzetbiztonsági bizottság ülésének jegyzőkönyve alapján.

A portál emlékeztetett: az elmúlt hetekben a Külügyminisztériumtól a Miniszterelnökséghez került a külföldi polgári hírszerzéséért felelős Információs Hivatal (IH) felügyelete; a IH napi szintű ügyeinek intézése a Miniszterelnökséget vezető államtitkárra, Lázár Jánosra hárul. Az államtitkár szeptemberben úgy fogalmazott: „egy olyan országban élve, amelynek adóssága 2010-ban 80 százalék felett volt, ma 80 százalék alatt van, de többségében külföldi magánszemélyek, magán befektetőtársaságok hitelezik, nem államközi hitelekkel, hanem magánhitelekkel, úgy gondolom, nagyon fontos az, hogy a világban, keleten és nyugaton egyaránt gazdasági értelemben mi történik”.

Szeptember 11-én, az IH új főnöke, a katonai hírszerzéstől érkező Pásztor István dandártábornok bemutatásakor Lázár úgy fogalmazott: „Magyarország jelenlegi nemzetbiztonsági helyzete és az európai gazdasági környezet és az Európai Unió gazdasági helyzete miatt különösen fontos minden olyan információ, amely Magyarország pénzügyi-gazdasági stabilitását elősegíti, ezért az Információs Hivatal tekintetében újabb és újabb kihívások tornyosulnak a szolgálatban dolgozó kollégák elé”. A napi.hu megjegyezte: egyértelmű, hogy az IH feladatai közé kerül az IMF-fel és EU-val folyó hiteltárgyalások figyelemmel kísérése is.

Két héttel később – amint arról már az MTI is tudósított – Lázár a saját meghallgatásán arról beszélt a bizottságban, hogy az ország pénzügyi függetlenségének a biztosítása különleges figyelmet, fokozott munkamennyiséget jelent a jövőben is az IH számára. Jelezte, ezért javaslatot tesz arra, hogy az IH a szükséges pénzügyi eszközöket „az új típusú feladatokhoz” megkapja. Elmondta azt is: az IH kiemelt feladatai között szerepel az ország energiabiztonságára való különleges odafigyelés, valamint a nemzetstratégiai feladatok, így a kettős állampolgárság bevezetése.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2012. október 25. 10:31
"... kamatok, határidők. Ezeket nem szokás módosítani, leszámítva persze a magyar államot. " Nono. Azért volt itt egy s más a bankok részéről. Még bírósági ítéletek szerint is ...
liberálzöld.
2012. október 25. 09:09
És megvan a miért! Külföldre mennek dolgozni a Fideszes képviselők! De nem ám azért, mert hazaárulók! Vagy mert a 47 ezer többszöröséből sem lehet itthon megélni még Fideszesként sem! Áh, dehogy! Azért mennek, hogy jó sok pénzt tudjanak keresni, hogy aztán hitelezzenek az országnak. Így lesznek megbízható hitelezőink! Ja, és Gyurcsányahibás, megazelmúltnyolcév. http://www.origo.hu/itthon/20121024-kulfoldi-ajanlatot-kapott-ezert-lemond-siklos-fideszes-alpolgarmestere.html
nyugalmazott tanár
2012. október 25. 08:06
Ezeket a hitelezőket nem csak vizsgálni, minősíteni is kell. Ha van létjogosultsága a "hitelminősítésnek", akkor ugyanott jogos kell legyen a hitelező-minősítés is. Alíg várom az eredményt. Nem lepne meg, ha ócska spekuláns bandák tömkelege kerülne horogra.
Jim Beam
2012. október 25. 07:36
Már ideje, hogy az alamizsnát adókat is vasszigorral vizsgáljuk. Honnan a faszból van pénzük, ami nekünk nincs? Gyanús, ki kell vizsgálni a hitelező teljes pánzügyi multját.Barmok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!