Pénzbírság nyomatékosítaná az új médiaszabályokat Angliában

2012. november 13. 13:37

Pénzbírsággal lennének sújthatók a jövőben azok a brit újságok, amelyek megsértik a készülő új sajtószabályozás előírásait az új szabályozás tervezete alapján.

2012. november 13. 13:37

Pénzbírsággal lennének sújthatók a jövőben azok a brit újságok, amelyek megsértik a készülő új sajtószabályozás előírásait – vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint ez lesz az egyik fő javaslati pontja annak a jelentésnek, amelyet az utóbbi évek súlyos brit sajtóetikai botrányait vizsgáló szakértői bizottság tesz le hamarosan a brit miniszterelnök asztalára.

A vizsgálati jelentés várhatóan a következő hetekben ölt végső formát, ám a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi tömeglap által idézett, előzetesen kiszivárgott részletek szerint a bizottság a jelenlegi önszabályozási modell helyébe olyan független, de törvényi felhatalmazással bíró sajtófelügyeleti hatóságot fog javasolni, amely a brit parlamentnek tartozna beszámolással.

Az értesülés szerint az ajánlások között szerepel majd az is, hogy az új sajtófelügyeleti szerv szabályozási irányelvei ellen vétő lapok komoly pénzbüntetésre számíthatnak, tévesnek minősített állítások közlése esetén pedig kiemelt helyen lesznek kötelesek helyreigazítást közzétenni. A Mail on Sunday szerint a törvényi beavatkozást még annak a parlamenti bizottságnak az elnöke is ellenzi, amelynek hatáskörébe tartozna a javasolt sajtófelügyeleti testület munkájának ellenőrzése. John Whittingdale, az alsóház kulturális, média- és sportbizottságának konzervatív párti vezetője a lapnak kijelentette: az ilyen jellegű törvényi szabályozás „nagyon veszélyes precedenst teremtene”.

A vizsgálóbizottság a következő néhány hétben közzéteszi jelentését, és általános az a várakozás, hogy az ajánlások között szerepel majd a törvényi szabályozás valamilyen formájának meghonosítása.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!