Törvényi felhatalmazással működő sajtófelügyeletet jöhet Angliában

2012. november 30. 14:56

Olyan új sajtószabályozási szerv felállítását javasolja a brit sajtbotrány kapcsán megalakul munkacsoport, amelynek működése törvényi alapon nyugszik, illetve független a kormánytól, a parlamenttől, és a médiaipartól.

2012. november 30. 14:56

Egy éves munka után tette közzé a médiatörvény módosítására vonatkozó javaslatát a telefonlehallgatási botrány kapcsán létrejött brit bizottság. A Brian Leveson bíró által vezetett munkacsoport David Cameron miniszterelnök felkérésére a brit sajtó „kultúráját, gyakorlatát és etikáját” vizsgálta – számolt be blogján Nádori Péter, a Guardian cikkére hivatkozva.

A 48 oldalas dokumentum összefoglalója szerint a bizottság olyan új sajtószabályozási szerv felállítását javasolja, amelynek működése törvényi alapon nyugszik, illetve független a kormánytól, a parlamenttől, és a médiaipartól. David Cameron erre reagálva közölte: a törvényi háttér azzal a veszéllyel jár, hogy a politikusok a sajtó rendszabályozásának (regulations) eszközéül használják; a célokat törvényalkotás nélkül is el lehet érni.

A javaslat szerint a szabályozási eszközök között a súlyos pénzbírságoknak is meg kell majd jelennie, és a brit jóhírnév-sérelmi (libel) modellt is meg kell változtatni. Az új rendszerben való részvétel nem lenne kötelező az újságok számára, amelyik lap azonban kimarad, azt a tévés-rádiós piacot felügyelő Ofcom ellenőrizné – írta Nádori.

Az újságíró szerint a Leveson-javaslat körül kialakuló vita évekig eltarthat, és az ennek fényében elfogadásra kerülő törvényt további éveken át támadhatják majd.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!