Ángyán József kiszavazott

2012. december 17. 20:29

A hvg.hu szerint távoznia kell a Fidesz-frakcióból Ángyán Józsefnek, amiért nem szavazta meg, hogy a földtörvényt csak kétharmaddal lehessen módosítani. A ház 263 igen szavazattal, 87 ellenében fogadta el az alkotmánymódosítást.

2012. december 17. 20:29

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter javaslatára az Országgyűlés az év eleje óta hatályos alkotmányt azzal egészítette ki, hogy a termőföld- és az erdőtulajdon megszerzésének és hasznosításának korlátait, feltételeit, a mezőgazdasági üzemszabályokat és az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre vonatkozó rendelkezéseket sarkalatos törvény határozza meg - tudósít a parlamentből az MTI.

Az alkotmánymódosítást 263 igen szavazattal, 87 ellenében fogadta el a Ház. A kormánypárti képviselők mellett a független Pősze Lajos és Rozgonyi Ernő - két korábban jobbikos képviselő - szavazott igennel, a fideszes Ángyán József viszont az ellenzéki frakciókhoz hasonlóan nemmel voksolt. Az alaptörvény P. cikke most úgy szól, hogy a természeti erőforrások - különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet -, a biológiai sokféleség, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és megőrzése az állam és mindenki kötelessége. A most elfogadott módosítás erre hivatkozva tartja szükségesnek minősített többséghez kötni a földtörvényt és a hozzá kapcsolódó törvényeket.

A parlament a zárószavazás előtt a Jobbik kezdeményezésére név szerint szavazott a fideszes Ángyán József módosító javaslatáról, és elutasította azt. A volt agrárállamtitkár azt kezdeményezte, hogy az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre vonatkozó rendelkezések helyett a családi gazdaságokra és a szövetkezetekre érvényes szabályokat határozzák meg sarkalatos törvényben. A Jobbik és az LMP képviselői igennel szavaztak, a kormánypártiak közül viszont csak Ángyán József, Bencsik János korábbi energiaügyi államtitkár és Kővári János támogatta a javaslatot.

A hvg.hu szerint Ángyán kiszavazása azt jelenti, hogy távoznia kell a Fidesz-frakcióból. Az Origo úgy tudja, a hétfői frakcióülésen Orbán Viktor hangját felemelve mondta a képviselőknek, hogy politikai cirkuszt csinálnak, hangulatkeltők hónapok óta, és ha ez így nekik nem tetszik, „akkor menjetek, mert én egyben akarom tartani frakciót”.

A jobbikos Novák Előd igen szavazata leadása előtt azt kiabálta be, hogy a hazaárulókkal szemben megvédi a magyar földet, ami felzúdulást keltett a kormánypárti padsorokban. A levezető elnök, az ugyancsak Balczó Zoltán ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy a név szerinti szavazáskor csak igenlő, ellenző vagy tartózkodó voksukat közölhetik a képviselők. A kormány még júliusban terjesztette be az Országgyűlésnek az új földtörvényt, amelynek általános vitája októberben zárult le.

A javaslathoz több mint kétszáz módosító indítvány érkezett, ezeket még nem tárgyalta a Ház. Orbán Viktor november közepén beszélt arról, a Magosz javaslatára támogatja, hogy minősített többséget igénylő jogszabály legyen az új földtörvény. A kormány javaslata alapján magánszemélyek legfeljebb 300 hektár termőfölddel rendelkezhetnek majd, a családi gazdaságok területe 500 hektár lehet, míg gazdasági társaságok maximum 1200 hektárra szerezhetnek haszonbérletet. A kabinet azt hangsúlyozza, hogy a javaslat alapján csak magyar földművesek vehetnek és magyar gazdálkodók bérelhetnek termőföldet, ingatlanbefektetők, spekulánsok nem.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2012. december 18. 09:13
Ángyán még mindig nem fogta fel, hogy nem a választókat kel képviselnie, hanem a Fideszt? Hát persze, hogy kirakják, ha ennyire értetlen.
mustármag
2012. december 18. 08:55
Tisztelt Ángyán úr! Lehet, hogy Önnek van igaza, de ha nem érti, hogy a balibsiket erősíti az is nagy baj. Most még túl sérülékeny a magyar nemzeti oldal, nem kéne ezt csinálnia.
=nessuno=
2012. december 18. 01:28
Le a kalappal Ángyán előtt! Bencsikben kissé csalódtam... Szerintem, ha csöpp esze van OV-nek, békénhagyja. Egy kizárás, meghurcolás után dalolva áll mögé a vidék. Jó egészséget, kitartást, hitet!
Akitlosz
2012. december 17. 23:53
Szegény Balczó Zoltán a saját frakciótársai hozzák folyton kellemetlen helyzetbe. Ángyán pedig a tisztességes politikus fajának utolsó mohikánja. Kihalásra van ítélve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!