Szalai Annamária: A közszolgálati médiának tükröt kell tartania

2012. december 17. 12:00

A közszolgálati médiának senki másra át nem ruházható közösségi feladatai között szerepel, hogy olyan tükröt tartson a közösség tagjai elé, amelyben azok szívesen ismernek önmagukra – mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke hétfőn, a Korrektúra konferencián tartott nyitó előadásában.

2012. december 17. 12:00

Szalai Annamária a Balatonalmádiban rendezett tanácskozáson úgy fogalmazott: a közszolgálat akkor jelenti a közösség szolgálatát, ha tükörként képes bemutatni a részleteket, de az egészet is megjeleníti. Nézete szerint az egészet magyarságunk, nemzeti mivoltunk jelenti, de ide sorolta „európaiságunk hagyományait, sokféle közösségi kötődésünket és kisebbségeinket” egyaránt, mint ahogy az egészről szólva megemlítette a világraszóló teljesítményeket, az ezeréves állam- és kultúraalkotó képességet, a jelenhez és a jövőhöz kapcsolódást.

Mivel a közmédiát a közösség tartja fenn, feladatai és felelőssége nem adható át, nem várható el mástól. Elsősorban a közösség érdekeinek kell megfelelnie, az érdeket pedig magának a közösségnek kell megfogalmaznia – hangsúlyozta Szalai Annamária, hozzáfűzve: ennek eredményeként született meg 2011-ben a közmédia számára irányt mutató Közszolgálati Kódex.

A javak egyenlő elosztása helyett a hatóság vezetője szerint a javakhoz való hozzáférés egyenlőségének biztosítására kell törekedni. Az NMHH elnöke ezt nevezte a XXI. századi demokrácia feladatának, de az új médiakultúra feladatának is. „A közszolgálatiság ezért számomra elsősorban azt jelenti, mint a kulturális és információs javakhoz való hozzáférés egyenlőségének biztosítását a nemzeti közösség tagjai számára” – fogalmazott Szalai Annamária.

A Korrektúra Médiakonferencia résztvevői hétfőn és kedden a többi közt a közmédia helyzetéről, a híradók témáiról, a Magyarországról kialakult képről valamint a sajtószabadság helyzetéről tanácskoznak. A rendezvény támogatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dönci4
2012. december 18. 18:12
Annak lehet, de te ne nézz tükörbe Mariska, mert elszörnyedsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!