NZZ: Orbán Bayerre hagyja az antiszemizmust

2013. január 16. 10:06

A Neue Zürcher Zeitung szerint az antiszemitizmusáról ismert Bayer Zsolt a cigányokat az állatokkal tette egyenlővé, akiknek a létezéshez való jogát is kétségesnek találta.

2013. január 16. 10:06

A svájci lap beszámolt arról, hogy zászlókkal és „én is cigány vagyok” feliratokkal vonult fel vasárnap néhány száz demonstráló a Hősök tere felé vezető Lendvay utcában, a Fidesz székháza előtt. Felcsendült a himnusz, egy nő pedig egy plakátot tartott a magasba, amelyen Orbán Viktor kormányfő és pártelnök pórázon vonszolt maga után egy ember kinézetű kutyát, amely Bayer Zsoltra emlékeztetett – írja a Neue Zürcher Zeitung.

A lap emlékeztetett: Bayer egy héttel ezelőtt, a „kormányközeli” Magyar Hírlapban megjelent provokatív írása nagy felháborodást váltott ki bel- és külföldön egyaránt. A cikk szerint Bayer, aki ismert antiszemitizmusáról, a cigányokat az állatokkal tette egyenlővé, akiknek a létezéshez való jogát is kétségesnek találta. Bayer a Fidesz alapító tagjai közé tartozik, és amikor csak alkalma van rá, büszkén lengeti az ötös számú pártigazolványát és mivel Bayer nyilvánosan szívesen mutatkozik Orbán mellett, azonosítják vele és a kormánypárttal is – idézi az írást a Médianéző.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és közigazgatási- és igazságügyi miniszter azonnal reagált az eseményekre és elhatárolódott Bayer kijelentéseitől, azonban nem sokkal később a párt szóvivője egyértelművé tette, nincs okuk Bayer kizárására a pártból. A Neue Zürcher Zeitung rámutatott: az ellenzék nem elégszik meg a helyettessel, ők Orbán Viktortól várnak magyarázatot. Kritikusok nem értik, Orbán Viktor miért nem nyilatkozik az ügyben, ami szerintük csak egyet jelenthet: ő maga soha nem tenne ilyen kijelentéseket, így azt meghagyja az arra fogékonyaknak.

Radnóti Sándor kultúrfilozófus számára Orbán Viktor már régóta nem konzervatív, hanem „nacionalista, szélsőjobboldali vonásokkal”. Hasonlóképpen vélekedik Ungváry Rudolf író is, aki szerint az emberek szenvednek Orbán sikertelen gazdaságpolitikájától. Ungváry és Radnóti is a hallgatói demonstrációk sikerében bízik, amelyek nemrég hívták fel magukra a figyelmet – írta a lap.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. január 16. 19:32
Bayer ügyből a tanulság csak ennyi: a bűnözőnek nem kell megijedni,a legvéresebb gyilkosság után is csak meg kell sértődni.
naugye!
2013. január 16. 13:00
Bayernek minden oka megvan, hogy rasszista legyen, tekintve zsidó származását és a Népszabadság pártépítési rovatában eltöltött csikó éveit.
silenceCZ
2013. január 16. 12:49
hmm...én emlékszem, úgy látszik, hogy a Züricher Zeitung már nem, hogy amikor Szlovákiában kivezényelték a katonaságot a cigányok megfékezésére, akkor nagyom sok cigány ember Svájcban kereste volna a boldogulást... kereste volna, de a svájci hatóság egy nap alatt visszazavarta őket Szlovákiába... csak egyszer lenne olyan, hogy a kritizáló fejlett demokrácia bemutatná nekünk - xenofob rasszistáknak - azt, hogy hogyan is kell a cigánysággal együttélni ( most természetesen a cigányság aszociális részéről beszélek - a rendezett életvitelt folytató cigányság sajnos nagyon ráfizet a nagy számú alkalmazkodni képtelen etnikai társára )... de erre még nem volt példa...mindig visszahajtják őket és folyamatosan kioktatnak. Hiteltelen banda.
mary
2013. január 16. 12:25
Úgy utálom már ezt a témát ! Egész életemben csak ezt az antiszeminizmust kellett hallgatni, befejezhetnék már. nem csak ők szenvedtek a háborúban. Elég volt !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!