A gazdasági bizottság igent mondott a rezsicsökkentésre

2013. március 18. 15:56

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága 20 igen szavazat és 4 tartózkodás mellett döntött a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvényjavaslat tárgysorozatba vételéről, egyúttal általános parlamenti vitára alkalmasnak tartotta az indítványt.

2013. március 18. 15:56

A törvényjavaslat, amely Németh Szilárd (Fidesz) képviselői önálló indítványa, az indoklás szerint biztosítani kívánja az indokolatlanul magas lakossági terhek mérséklését, a kötelezően kifizetendő lakossági tételek árának csökkentését. A rezsicsökkentés egyik fő célja a lakosság életszínvonalának javítása. Előzőleg az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága egyhangúlag támogatta a törvényjavaslatot. A törvényjavaslat szerint az energiaszolgáltatóknak, illetve a víziközmű-szolgáltatóknak és a szemétszállításban résztvevő szolgáltatóknak is csökkenteniük kell a rezsidíjakat. Az energiaszolgáltatást végzőknek, illetve távhőszolgáltatóknak már az idei év elejétől igénybe vett energiára kell érvényesíteni a 10 százalékos rezsicsökkentést, a víziközmű-szolgáltatóknak és a hulladékszállítást végzőknek a rezsicsökkentést 2013. július 1-jét követően kell végrehajtaniuk.

A gazdasági bizottság ülésén Kovács Tibor (MSZP), a parlamenti testület alelnöke azzal indokolta, hogy a szocialisták tartózkodtak a képviselői indítványról tartott szavazáskor, mert véleményük szerint a 10 százalékos rezsicsökkentés már kevés. Úgy vélte: az energiaszektorban a kormányváltás óta összesen mintegy 20 százalékkal nőttek a lakosság terhei, „így a Fidesz ennek csak a felét, 10 százalékot ad vissza a lakosságnak”, ráadásul a szemétszállítással foglalkozó szolgáltató cégek a már elfogadott hulladékgazdálkodási törvény ellenére nem egyszer 30-40 százalékkal emelték a szolgáltatásért elkért díjakat.

A fogyasztóvédelmi bizottságban előzőleg a szocialisták is megszavazták Németh Szilárd indítványát a rezsicsökkentésről. A gazdasági és informatikai bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megakadályozásáról szóló korábbi törvényt módosító törvényjavaslatot. Az új jogszabályt azzal indokolták, hogy a 2007. évi törvény elfogadása óta észlelt tapasztalatokat, új ismereteket át kell vezetni a pénzmosás elleni harc további megerősítése érdekében.
 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. március 18. 16:51
Döbbenetes, amikor két szoci egymásra licitál abban, hogy mennyit osztogat illetve osztogatna el más pénzéből szociális demagógia céljára... Amúgy gratulálok a gazdasági bizottságnak! Át lehetne őket nevezni. Szavazatvásárló- szociális- és demagóg bizottsággá.
Ice-ozsé
2013. március 18. 16:44
Gratulálok, így kell ezt kedves Kovács Tibor (MSZP). Csak azt nem értem, hogy amikor önök voltak "hatalmon" akkor miért nem szólalt fel???? Megmondom, csak azért nem, mert nem volt soha rezsi csökkentésről, még csak szó sem!!! Ez kell igen kedves balos elvtársak, tüntetni és ellenezni a rezsicsökkentést!!! Őszintén mi az amire önök azt mondanák, hogy például "ez nem rossz"? Ahelyett, hogy az országot megpróbálják még jobban a szakadék szélére söpörni a hataloméhes politikájukkal egy kicsit elgondolkodhatnának azon, hogy ellen is tüntetnek és kiknek a szárnyai alatt próbálnak meg menedéket találni. Csak ha az úgynevezett "hármas befutót" említem az önök szemszögéből: 1. Gyurcsány Ferike = A böszmei hazudozó 2. A kimondottan libaspecialista Bajnai Gordonka. 3. Nem utolsó sorban a hatalomra éhes "ifjú"szocialista vörös "forradalmárunk" bikicsunáj Mesterházi Attila. Ezeket emelném ki legjobban, mert ők azok akik leginkább arra tették fel szánalmas és nyomorult életük hátralévő részét, hogy az országot szétbombázzák és beleverjék az emberek fejébe, hogy ami jó az is rossz. Szóval lassan itt a húsvét tessék kimenni az utcára és tüntetni a rezsicsökkentés mellett is. Nehogy már a húsvét is a keresztény egyház legnagyobb ünnepéről szóljon!!!! Mutassák meg a kampósorú barátaiknak, hogy egy "még kerettény országban" a rezsicsökkentés ellen is lehet tüntetni.
antala
2013. március 18. 16:36
Már megint BREAKING! Biztosan megvan az oka, de én nem nagyon értem, hogy a Mandiner ezt miért kezeli hírként, vagy csak bedobja a ketrecbe, hadd öljék egymást az olvasók. Most szólok, hogy holnap várhatóan fel kel majd a Nap, mindenki hegyezze a ceruzáját. Hírnek nem hír, de lehet rajta marakodni, hogy kinek a napja, és kinek nem.
Basiliscus
2013. március 18. 16:33
Fizetéseket kell emelni, és az élelmiszerek ÁFA-ját csökkenteni. El lehet venni a hasznot a cégektől, de annak negatív következményei vannak, lesznek. Orbán Viktor mondta Jordániában:"Magyarországot a kormánya az elmúlt három évben jelentősen átalakította, és Európa legversenyképesebb országává tette," ------Magyarország jobban teljesít---- "Az építőipar termelése 2013 januárjában 4,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanap-tényezővel kiigazítva. Decemberhez képest szezonálisan kiigazítva 1,5 százalékkal csökkent a termelés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!