Kerényi nem rendezte a Nemzeti Könyvtár jogait

2013. március 28. 11:11

A Kerényi Imre szerkesztette Nemzeti Könyvtár sorozatban kiadott könyvek szerzői jogai körül nincs minden rendben, több könyv kalózkiadásnak minősülhet – írja az Index.

2013. március 28. 11:11

Az Index cikkében a Helikon könyvkiadó vezetői azt közölték: „Kerényi Nemzeti könyvtárának néhány kötete kalózkiadás”, vagyis Kerényi Imre nem minden szerző esetében rendezte a szerzői jogokat. A portál szerint Kerényi Imre elismerte, hogy még nem rendelkeznek minden kiadott szerző jogtulajdonosának hozzájárulásával, igaz, orvosolni akarják a problémát. Az Index Kerényi Imrétől idézte: „Hallottam, hogy van valami gubanc, de úgy tudom, a jogok rendezés alatt vannak. A Nemzeti Könyvtárnak szándékában áll megoldani ezt az ügyet”, aki hozzátette: „Időzavarba kerültünk. Elnézést kérünk a jogtulajdonosoktól”.

Kerényi Imre már korábban meghirdette, hogy kiadják Bánffy Miklós Erdélyi trilógiáját is – amit viszont nemrég adott ki a Helikon kiadó. Kerényi csak utólag kereste meg a Helikont, amely nem akarta átadni a jogokat – főleg nem ingyen, ahogy az Index szerint Kerényi kérte. Így nem lesz nemzeti könyvtáros Erdélyi trilógia, viszont Kerényi közölte: „kapnak egy ennél sokkal érdekesebbet, egy Bánffy emlékkönyvet. Ezt a mi kérésünkre írják meg, így a jogok nálunk lesznek”. Az Index arról is írt, hogy a kalózkiadások perelhetőek a jogtulajdonosok részéről, sőt, a Versenyhivatal is bírságot szabhat ki.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kisember
2013. március 28. 13:23
A kubai kommunisták is ezt csinálták. Ráírták a könyvre, hoyg "revolucionar", azaz (nem fülke)forradalmi kiadvány és nem fizettek jogdíjat, nem kértek engedélyt. Hiába, kommunista kutyából még a NER-ben sem lesz demokratikus szalonna.
RAMBO
2013. március 28. 13:06
Mit mondtam, amikor Copy Pál doktorijáról volt szó? Na mit? Hogy ezután szart se számít a szerzői jog. Miért lennék most meglepődve?
StG
2013. március 28. 13:04
Azt nem tudom, hogy a kibaszott kurva életbe lehetséges, hogy nem vitte el még a TEK hátrabilincselt kézzel Kerényit? Őszinte, feltáró jellegű vallomást tett abban a tekintetben, hogy nem tartották tiszteletben a szerzői és kiadói jogokat...
tarackos
2013. március 28. 12:09
Aki manyupot vagy profitot lop annak nyilván nem gond szerzői jogot lopni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!