A Stratfor elemzője állítja, csak feltételezés volt az izraeliekről írt levele

2013. április 26. 08:34

Kiss Klára szerint nem titkos információkon, hanem egyszerű feltételezéseken alapult az a levele, amelyben az izraeli katonák esetleges részvételéről írt a 2006. október 23-i rendőrattak során.

2013. április 26. 08:34

Egyszerű feltételezésen, nem pedig valamilyen titkos információn alapul az az állítás, hogy izraeli katonák vettek volna részt a 2006-os budapesti rendőrattakokban – írja az Origo, miután elérte és megszólaltatta az amerikai hírszerző cégnek, a Stratfornak a Wikileaks anyaga alapján elhíresült elemzőjét. A WikiLeaks kiszivárogtató portál által ismertetett internetes levélváltás alapján Klara Kiss-Kingston néven megnevezett, a Startfor „Eurázsia csoportjának” tagjaként emlegetett Kiss Klárát az Origo szerint meglepte, hogy a neve nyilvánosságra került, bár – mint mondta – emlékszik rá, hogy 2010 karácsonyán valakik feltörték a Stratfor szervereit, és így nagyon sok irat ment ki tőlük. Lehet, hogy az ő levele is közöttük volt – mondta az elemző, aki ma is Budapesten tartózkodik, de állítása szerint már egy hónapja nem dolgozik a Stratfornak.

A nyilvánosságra került szöveg egy 2010-es levelezés része, amely a Stratfor nevű amerikai hírszerző cég különböző munkatársai között zajlott. A szöveget számos internetes újság átvette csütörtökön, a Jobbik pedig azonnal sajtótájékoztatót hirdetett a témában. Kiss Klára, aki a szöveget alkotó 2010-es levelezést írta, a hírportálnak azt mondta, csak feltételezte az esetet. Mint kifejtette: a magyar sajtóban olvasta, hogy megérkeztek az izraeliek 2006 tavaszán, hogy biztonsági kísérleteket végezzenek a repülőtéren. Erről beszámoltak a magyar lapok, de arról nem, hogy elmentek. „Az csak egy feltételezés volt olyan szempontból, hogy talán valami közük volt a magyar rendőrök kiképzéséhez” – mondta az Origo megkeresésére reagálva.

2006 őszén a szocialista miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc idején egy izraeli repülőgép landolt Budapest repülőterén, 120 katonával a fedélzetén, hogy +terrorelhárító gyakorlatot+ végezzenek. A magyar média nem számolt be ennek az egységnek a távozásáról. Ugyanakkor feltűnő, hogy ebben az időben az alapvetően békés 1956-os magyar forradalom 50. évfordulóján a megemlékezéseket fekete maszkos, azonosító nélküli rendőrök brutálisan szétverték” – olvasható a WikiLeaks által közzétett egyik dokumentumban.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyurcsány Viktor
2013. április 26. 13:19
Ezt a hülyeséget. Ha az inkompetens magyar rendőrség helyett izraeli kommandósok lettek volna az utcán 2006-ban, azok pár óra alatt rendet csináltak volna. A vandálok meg még mindig szívószállal ennék a turmixolt zsíroskenyeret.
Berecskereki
2013. április 26. 12:40
Egy elemzőtől a feltételezés szót hallani, annyi, mint nem ért hozzá, vagy ködösít, netán befolyásol. Az elemző nem feltételez, hanem következtet. Az elemző a begyűjtött híreket, dokumentumokat, eseményeket , ezek láncolatát és összefüggését elemzi, majd ebből von le következtetéseket. Önmagában a leszálló gépnek és a 120 személynek csupán hírétéke van, mint ahogy az október 23. eseményeknek is. Csak akkor lehet belőlük következtetést levonni, és ezt írásban közölni, ha van olyan elfogadható bizonyíték amely az eseményeket összeköti. A feltételezésnek viszont nincs értelme, így értéke sem. Ezért az elemző soha nem feltételez – főleg a hírszerzésben nem – hanem következtet. Így a mostani állításából hiányzik a többi részlet amely alapján arra a következtetésre jutott, hogy az események között lehet összefüggés, kapcsolat. Így azonban csak ködösítésnek tűnik, amit utólag reagál a médiában megjelentekre.
Vén Csataló
2013. április 26. 11:14
Startfor = Stratfor
Vén Csataló
2013. április 26. 11:13
Nyilván. A Startfornál azért tartják ezeket az elemzőket, hogy ha valami az eszükbe jut, csak úgy teljesen hasra ütve, akkor leírhassák és továbbíthassák valahova, ahol persze egyáltalán nem veszik ezeket a jelentéseket komolyan, hiszen tudják, hogy kamu az egész. A Stratfor ügyfelei pedig kifejezetten az ilyen minden bizonyítékot nélkülöző, teljesen légbőlkapott feltételezésen alapuló információkért fizetnek - mint a katonatiszt. Biztosan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!