Radnai László Portikra vallott

2013. május 21. 21:17

Újabb tanú, egy bűnszervezet vezetőjeként is elítélt Radnai László vallott Portik Tamásra a Prisztás-gyilkosság ügyében a Fővárosi Törvényszéken kedden.

2013. május 21. 21:17

Elmondta: ismerőseitől hallotta, hogy P. Tamás ölette meg 1996-ban üzleti és elszámolási viták miatt Prisztás Józsefet, de ezt maga P. Tamás is elmondta többüknek, és megeskette őket, hogy erről soha nem beszélnek. Ennek a tanú szerint „maffiafeelingje” volt. R. László előadta: kétszer is megesett, hogy P. Tamás emberei csuklyát adtak rá, és autóval kivitték a fővárosból egy ismeretlen helyre. P. Tamás elmondta, mi történt Prisztással, és hogy mi fog történni velük, ha erről bárkinek beszélnek.

R. László üzlettársától, barátjától és bűntársától, D. Gábortól hallotta, hogy P. Tamás adott utasítást az 1990-es évekbeli négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásra – ahol a célpont Boros József Károly volt –, Fenyő János vállalkozó megölésére és robbantásos merényletekre is. Utóbbiak célja R. László szerint az volt, hogy eltereljék a figyelmet az olajügyekről. A tanú szerint több súlyos bűncselekmény végrehajtója is az a Jozef Rohac volt, akit jelenleg Fenyő János meggyilkolásával vádolnak, és az Aranykéz utcai robbantás ügyében P. Tamással együtt gyanúsított. R. László szerint P. Tamás az olajügyekben alapvetően „biztosító” feladatokat látott el, de az 1990-es évek végére mindenki fölé helyezte magát és fékezhetetlenné vált. Prisztásnak a tanú szerint az olajozásból eredő pénz, üzleti, elszámolási viták és ingatlanügyek miatt kellett meghalnia. P. Tamás a tanú szerint azt mondta, hogy „Prisztás ne kotnyeleskedjen bele az olajügyekbe!”.

R. László a vallomásában több ismert bűnügyi újságírót is megnevezett, akik szerinte milliókat vagy milliós nagyságrendű ajándéktárgyakat kaptak P. Tamástól, hogy kedvező színben tüntessék fel, vagy ne írjanak róla rosszat. R. Lászlót 2006-ban a kecskeméti maffiaperben 12 év fegyházra ítélték. Állítása szerint éveket töltött magánzárkában, de egészségügyi okokból jelenleg szabadlábon van. A tanú arról nem kívánt beszélni a tárgyaláson, miként lett a P. Tamás elleni perben a vád egyik, alvilági körökből származó tanúja. A keddi tárgyalás délutáni szakaszában folytatta vallomását az a védett tanú, akinek a meghallgatása a pénteki első tárgyaláson zárt videórendszeren felismerhetetlenné tett hanggal és képmással már megkezdődött. A védett tanú R. Lászlóhoz hasonlóan a vádat támasztotta alá.

Elmondta, hogy P. Tamás embereként egy lista alapján rendszeresen több tízmillió forintot osztott szét: kenőpénzt, ügyvédeknek átalányt. A tanú név szerint említett rendőrtiszteket és két bűnügyi újságírót is, aki állítása szerint jóban volt P. Tamással. Ez a két újságíró nem azonos azokkal, akiket R. László említett. A védett tanú elmondása szerint neki elmondta Prisztás megölését az, aki az ügyészség szerint P. Tamás utasítására megölte Prisztást, és a perben P. Tamás vádlott-társa. A tanú szerint más bűncselekményekről is hallott, de ezekről nem szeretne beszélni. A tanú elmondta, hogy P. Tamás fenyegette: ha beszél, Prisztás sorsára jut. P. Tamás tegezte a tanút, akitől a videórendszeren keresztül többek között azt kérdezte: szavahihető-e egyáltalán, hiszen évekkel ezelőtt egy másik perben a rendőrségen tett terhelő vallomását a bíróság előtt visszavonta, mondván, hogy rendőri kényszer hatására vallott.

Legutóbb akkor találkoztak, amikor 2011-ben P. Tamás segítséget kért egykori emberétől, hozza össze a belügyminiszterrel, amit a tanú – állítása szerint – meg is tett volna, de aztán abbamaradt a dolog. A vádirat szerint P. Tamás 1994 és 2000 között az Energol Rt. vezérigazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban. P. Tamás 1996-ban kölcsönügyletek folytán elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet másik meghatározó alakjával, Prisztás Józseffel, és elhatározta, hogy megöleti. P. Tamás ismerőse csalta a III. kerületi Ladik utcai tetthelyre 1996. november 1-jén az áldozatot, ott P. Tamás testőre pisztollyal fejbe lőtte a kocsijába beszálló Prisztást, aki a helyszínen meghalt. Az eljárás során mindhárom vádlott tagadta bűnösségét. A büntetőper júliusban további tanúk meghallgatásával folytatódik.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2013. május 22. 10:19
portik elviszi a balhét..és mindenki éli csillagporos életét tovább a rozsadombon...se gyárfás, se laborcz senki nem kerül biroság elé az elit tagjai közül..van egy szint ami fölött érinthetetlen vagy..ugy tünik gyárfásnál kezdödik...
next mindig élni fog 7
2013. május 22. 08:48
Hol voltatok ennél a cikknél? http://mandiner.hu/cikk/20130521_itt_a_szekszardi_trafikugy_hangfelvetele#comment2051815 Pótoljátok már a hiányt! Szóljatok ehhez is! Hm!
kaktuszvirág
2013. május 22. 05:41
Erre jöhetett rá a Katona Béla titokminiszter,amikor lemondott. Akkor azt nyilatkozta,hogy a bűnözés elérte a legmagasabb politikai köröket.Azóta sem hallani róla semmit.
GáborGábor
2013. május 22. 02:32
Hajajajajaj, rossz vége lesz ennek, most olvasom origón a per mai napját és kiderült hogy portik éttermének rendszeres vendégei voltak többek között gyárfás tamás, doszpot péter, és hofi géza is... Hajajajjj... Hofit kegyeleti okokból kihagynám a szoci káderek sorából nő de gyárfás maszop elkötelezettsége közismert míg diszpot alvilági péter szoci képviselő is volt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!