Egy éve alapított külhoniakhoz kötődő kollégiumot az MTVA

2013. augusztus 29. 09:16

Egyéves a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) külhoni magyarsághoz kötődő tanácsadó testülete; a Kós Károly Kollégium a megalakulása óta a közmédia és a külhoni magyarság kapcsolatának legfontosabb építőjévé vált ‒ közölte a szervezet szerdán.

2013. augusztus 29. 09:16

A grémium legfőbb célja a nemzetpolitika és a közszolgálati műsorpolitika összehangolása és a Kárpát-medencei magyar médiatevékenység sokoldalú segítése. A Kós Károly Kollégium felállítását Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója jelentette be tavaly Tusnádfürdőn.

Az utóbbi évtizedekben a határon túli magyarságot bemutató műsorok fokozatosan háttérbe szorultak, így az összmagyarság hiteles bemutatása is csorbult” ‒ indokolta a testület megalakítását akkor a médiavezető.

A közmédia és a tanácsadó testület feladatának tekinti azt is, hogy elmélyítse a kapcsolatot a nézőkkel. A kollégium ezért kíséri figyelemmel a közszolgálati műsorszámokat és hírügynökségi tartalmakat, és konkrét műsorjavaslatokkal is segíti az MTVA vezetésének munkáját. Az MTVA hét embert a külhoni magyarság legkiválóbb médiaszakembereiből választott a tizenkét tagú testületbe.

Különösen sikeresnek tartom a tudósítói hálózat fejlesztését, amelynek eredményeként másfélszeresére gyarapodott a közmédia külhoni partnereinek száma” ‒ emelte ki az egy év munkájából Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese, a KKK elnöke, aki a testület kötelességének tartja az utánpótlás-nevelését, a külhoni felnövekvő generációk oktatásának segítését. A kollégium eddigi nyolc gyakorlati továbbképzésén több mint 250 fiatal szakember vehetett része ‒ tudatta a vezérigazgató-helyettes.

A testület közleményében az is szerepel, hogy a XXIV. Bálványosi Szabadegyetemen az MTVA és a kollégium vezetői jelentős előrelépésnek tartották a Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) augusztusi indítását, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel való oktatási együttműködést. Az ingyenes műsorátadások a nehéz helyzetben lévő külhoni stúdióknak jelenthetnek gyógyírt.

A tusnádfürdői továbbképzési központ megnyitása a hosszú távú oktatási program része. A helyválasztás szimbolikus jelentőségű, és nemcsak az erdélyi, hanem az egész Kárpát-medencei médiaoktatást is szolgálja. A létrehozók tervei szerint a második születésnapnak már e létesítmény adhat otthont ‒ tudatta a kollégium.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!