Idén már hetven ország kért adatokat a Facebooktól

2013. augusztus 28. 10:24

Több tízezer felhasználóról kért adatokat a Facebooktól hetven ország az idei év első felében ‒ írja az Index a Voice of America cikkére hivatkozva.

2013. augusztus 28. 10:24

A Facebook először adott ki jelentést arról, hogy milyen adatkérelmek érkeztek be hozzá. Az idei év első felében már harmincnyolcezer felhasználóról kért adatokat hetven ország kormánya. Az adatszolgáltatási kérelmek mintegy felét az Egyesült Államok nyújtotta be a Facebookhoz ‒ írja az Index a Voice of America cikkére hivatkozva.

Frissítés:

Az MTI összeállítása 74 országról ír.

Az RT.com hírportál beszámolója szerint ezernél több kérelmet hat ország intézett a Facebookhoz, az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, India, Németország és Nagy Britannia. Oroszország csak egyetlen megkeresést intézett a közösségi portálhoz.

Az amerikai szövetségi törvények lehetővé teszik kormányzati szerveknek, hogy hivatalos végzés nélkül kérjenek ki adatokat vállalatoktól, és azoknak titkos bírósági meghallgatáson kell megvédeni döntésüket, ha megtagadják az adatok kiszolgáltatását.

Az amerikai megkeresések 79 százalékának tett eleget a Facebook az év első felében, az összes megkeresést pedig 60 százalékban válaszolta meg az AP hírügynökség értesülése szerint. Mivel az amerikai törvények tiltják, hogy a vállalatok adatokat tegyenek közzé a kapott megkeresésekről, a Facebook ezért csak hozzávetőleges számokat tett közzé. A többi országról közölt adatok pontosak.

Frissítés:

A Népszabadság Online cikkéből kiderül, hogy az ügynek magyar vonatkozása is van. „A jelentés szerint a magyar hatóságok huszonötször fordultak a Facebookhoz adatokért, huszonnégy felhasználóra voltak kíváncsiak, a hálózat viszont csak nyolc esetben engedett a kérésüknek” ‒ írja a NOL.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feketemacska
2013. szeptember 21. 00:11
A facebook a legrafináltabb csali amit az emberiség történelmében létrehoztak.
Taxin
2013. szeptember 21. 00:11
A hatvanéves ávóshálózat viszont tizmillió emberről mindent tud.
narancsos-kaméleon
2013. szeptember 21. 00:10
Fasza! amerika lerántja a leplet, az igazi "demokráciáról". Undorító ez a képmutatás!
MacElek
2013. szeptember 21. 00:10
És azt hányan kérték már ki, hogy hány ország érdeklődött utána? Erre is kéne egy opció, ahol ezt meg lehet tekinteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!