Kína is javítana az országról kialakult nyugati médiaképen

2013. szeptember 05. 11:01

Ellensúlyozni kell a Kínáról alkotott torz képet, amelyet a nyugati média terjeszt ‒ írta a Hszinhua állami hírügynökség igazgatója a vezető kínai pártlapban, megkérdőjelezve ezzel kapcsolatban a kínai sajtóorgánumok hatékonyságát.

2013. szeptember 05. 11:01

Li Cung-csün cikkében egyebek között azt írta: a nyugati média igyekszik ördöginek lefesteni a kommunista Kínát, miközben „a nemzet szétesésén munkálkodik”. Hadakozni kell azzal a torz képpel, amit a nyugati média terjeszt, és vissza kell utasítani a „Kína-ellenes összeesküvéseket” ‒ írta a Zsenmin Zsipaóban a Hszinhua igazgatója. Úgy vélte, egyes nyugati erők és médiumok nem szeretnének virágzó szocialista Kínát látni, céljuk a nyugatiasodás terjesztése, a megosztás és a „színes forradalom” elősegítése.

A „kínai fenyegetés” elméletét hatékonyan terjesztik, „Kína összeomlásának” vízióját festik fel. Rémhíreket keltenek, támadva és becsmérelve az országot és a pártot, amivel sértik az ország érdekeit, kárt okoznak a nemzetről alkotott képnek ‒ állapította meg Li.

Szerinte a világ közvéleményét még mindig a nyugati média határozza meg, Kína pedig csak gyengén képes hallatni hangját ahhoz képest, amilyen súlya van a világban ‒ hangsúlyozta a 64 éves Li, aki 2007-ben lett a Hszinhua helyettes vezetője s egyben párttitkára, egy évvel később került a hírügynökség igazgatói székébe. Li felszólította a meghatározó kínai sajtóorgánumokat, hogy cáfolják a „hazug” jelentéseket. Kreatív hozzáállást sürgetett annak érdekében, hogy Kínát pontosabban értsék a határon túl, magyarázzák el az ország sajátosságait, juttassák kifejezésre a kínai párt és a kormány álláspontját.

Li szerint a kínai sajtónak jobban ki kell használnia az új média által biztosított lehetőségeket, kezdeményezőnek kell lennie a közvélemény befolyásolása terén. „Ha nem tudunk hatékonyan az új média élére állni, akkor ezt mások fogják megtenni, ami kihívást fog jelenteni a közvélemény formálásában betöltött meghatározó szerepünkkel szemben” ‒ fogalmazott Li.

A kínai központi televízió, a külföldre sugárzó rádió és a Hszinhua az elmúlt években sorra hozta létre külföldi állomásait, fejlesztette idegen nyelvű adásait és hírszolgáltatását, igyekszik mind nagyobb szeletet hasítani magának a nemzetközi médiapiacból. A szakemberek szerint azonban a kezdeményezések erőtlenek, szakmailag nem igazán versenyképesek, e probléma orvoslására egyre több külföldi újságírót, televíziós szakértőt alkalmaznak.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cochabamba
2013. szeptember 06. 16:33
kínáról még így is túl jó kép van az emberek fejében a nyugati civilizációban, a valósághoz képest... sokan becopják ezt a csiribiri felhőkarcolós képet, és nem tudják hogy mindemögött egy milliárdos mélyszegény réteg van aki tengődnek napról napra egy elnyomó komcsi-vadkapitalista rendszerben...
micream
2013. szeptember 06. 16:33
első lépésben 14 évre ítéltek egy hivatalnokot, akinek az volt a bűne, hogy nevetett egy baleset helyszinén és még jómódú is volt. gondolom ezek után minden kinai körülnéz, mielőtt nevetne egyet. azon meg nincs mit csodálkozni, hogy a baltásnak miért ez az ország a stratégiai partnere és a példaképe
Ultima Ratio
2013. szeptember 06. 15:30
Azért ítélték el, mert korrupcióból gazdagodott meg, te szerencsétlen hülye faszkalap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!