3,20 százalékon az alapkamat

2013. november 26. 15:29

Ismét csökkentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a jegybanki alapkamatot. A 20 bázispontos csökkentéssel 3,20 százalék a jegybanki alapkamat.

2013. november 26. 15:29

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően 20 bázisponttal 3,20 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden. A monetáris tanács immár sorban a tizenhatodik alkalommal csökkentette a jegybanki alapkamatot.

Az előző három hónapban, augusztusban, szeptemberben és októberben is 20 bázisponttal csökkent a kamat, miután 2012 augusztusa óta 25 bázispontos volt a vágás mértéke minden hónapban. A kamatszint kevesebb mint a felére csökkent azóta, hogy 2012 augusztusában enyhítési ciklusba kezdett a jegybank, akkor 7,0 százalékon állt az irányadó ráta.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa úgy látja, hogy az inflációs és reálgazdasági kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének figyelembevételével sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre. Véleményük szerint a magyar gazdaságot számottevő kihasználatlan kapacitás jellemzi, és az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat. A kitűzött, 3 százalékos inflációs cél, azt mutatja, hogy középtávon további monetáris lazítások várhatóak. A monetáris politika mozgásterét globális pénzügyi környezet változékonysága és az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2013. november 26. 17:57
Lmp buzik figyelmébe: "Új költségvetést szorgalmaz az LMP. A párt szerint hibásak a számok és hibásak a gazdaságpolitikai irányok is. Az Országgyűlés jövő héten dönthet a költségvetés végleges számairól. Schiffer András az m1 Az Este című műsorában elmondta: az LMP támogatja, hogy új megállapodás szülessen a kormány és az IMF között. A politikus úgy fogalmazott: a kormány olyan helyzetbe "lavírozta" az országot, hogy elkerülhetetlen az együttműködés az IMF-fel. Az LMP frakcióvezetője szerint a jelenlegi kritikus helyzetben egy széles körű, a munkavállalói és munkaadói oldalt és a parlamenti frakciókat is tömörítő gazdasági válságtanácsot kell létrehozni, mert létkérdés, hogy "a magyar pozíció mögött egy széles nemzeti konszenzus legyen."" http://nol.hu/gazdasag/schiffer__matolcsy_falnak_vezette_a_kormanyt
USsange
2013. november 26. 17:49
Pár éve a ballibek még a CDS feláron lovagoltak, meg, hogy mennyivel ócsóbb lett vóna az IMF. Mára kiderült, hogy csak a pénzszivattyújukat féltették. :)
Zozzz
2013. november 26. 16:05
:)
Frankie Bunn
2013. november 26. 15:36
kár, hogy nem 3,14 http://www.youtube.com/watch?v=leSM9_0_33I
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!