Schiffer: Nukleáris nagykoalíció működik

2014. január 23. 18:37

A Progresszív Gazdaságpolitika Alapítvány konferenciáján bírálta Schiffer András, Bajnai Gordon és Szabó Imre a paksi atomerőmű tervezett bővítését. Schiffer arról beszélt, hogy már az előző kormány megkezdte a projekt előkészítését.

2014. január 23. 18:37

Bírálták a paksi atomerőmű tervezett bővítését az Együtt-PM, az MSZP és az LMP képviselői a Progresszív Gazdaságpolitika Alapítvány konferenciáján csütörtökön. A Magyarország 2014 után: a fenntartható fejlődés útjai – csúcstalálkozó a zöld állásokról elnevezésű konferencia eredeti témája a zöld munkahelyteremtés volt.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője azt mondta: a paksi erőmű új blokkjai felesleges energiát állítanának elő drágán. Szerinte a kormány azért kötött megállapodást Oroszországgal, hogy átmenetileg olcsóbban jusson gázhoz, és ebből fedezze a rezsicsökkentést, de cserébe a paksi bővítéssel hosszú időre eladósítja az országot. Ha emiatt duzzasztót kell építeni a Dunán, „bajai gyerekként hadd mondjam azt: csatlakoztam a zöld mozgalomhoz”.

Bajnai szerint az Orbán–kormány a jövőt felélő politikát folytat, amivel szemben ők fenntarthatóságon alapuló jövőképet kínálnak. Azt mondta: ennek érdekében javítani kell az oktatás színvonalán, meg kell állítani az elvándorlást, haza kell hívni az elmúlt években kivándorolt fiatalokat. Hozzátette: ha kormányra kerülnének energiahatékonysági, szigetelési programot indítanának, amely zöld munkahelyeket hozna létre az építőiparban és a fűtési költségeket is csökkentené.

Az MSZP-s Szabó Imre közölte: az erőmű élettartamának meghosszabbítása szükséges, de hosszú távon korlátokhoz kell kötni az atomenergia felhasználását. Az MSZP támogatja, hogy a bővítésről népszavazás döntsön.

Schiffer András, az LMP társelnöke viszont arról beszélt: „nukleáris nagykoalíció” működik, hiszen a paksi erőműbővítés előkészületei már az előző kormányzati ciklusban megtörténtek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként a paksi kapacitás megduplázását tűzte célul. Az LMP szerint az atomenergiát 30-40 éven belül ki kell vezetni a magyar energiamixből.

Schiffer András arról beszélt: a fenntarthatóság nem a klasszikus közgazdaság egyik tézise, hanem olyan alapelv, amely "hozzásegíti a bolygót a túléléshez", válasz a globális kapitalizmus és az Európai Unió válságára. Szerinte szakítani kell a szabad kereskedelemre épülő Európával, korlátozni kell a tőke szabad áramlását, és helyette az emberért, a környezetért és a fogyasztóért viselt felelősséget kell a középpontba állítani.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta: az áprilisi választáson az emberek arról dönthetnek, atomenergiát és néhány száz vagy ezer új munkahelyet szeretnének, vagy a megújuló energiaforrások felhasználásának növelését és ennek eredményeként akár százezer új állást.

A PM-es politikus szerint ha Magyarország az Orbán-kormány által javasolt utat követi, „a harmadik ipari forradalom” vesztese lesz, és végleg leszakad. Elmondta azt is, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásában 2010 óta nem történt előrelépés, Magyarország ezt a csaknem négy évet átaludta.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zod
2014. január 24. 07:50
Én a nukleáris erőművekben termelt villanyáram elleni tiltakozásként,mától kezdve bálnaolajjal világítok!
Berecskereki
2014. január 23. 20:55
Bajnai: a paksi atomerőmű bővítése nemzeti ügy 2010. február 26. Beszámolt arról, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. kihelyezett igazgatósági ülésén fontos döntések születtek az atomerőmű jövőjéről. Az igazgatóság elfogadta a bővítés gyakorlati előkészítésére vonatkozó koncepciót, és döntött a létesítést megindító projekttársaság létrehozásáról. A kormányfő szerint Magyarország biztonságos energia-ellátása mellett fontos szempont az is, hogy az atomenergia felhasználása lehetőséget teremt olcsó villamos energia előállítására, és arra, hogy Magyarország energiatermelése minél kevésbé szennyezze a környezetét. E három kritérium mindegyikének megfelel most is Paks - mondta a miniszterelnök. Kiemelte, hogy szokatlanul egységes, széleskörű politikai konszenzus alakult ki Paks bővítése és az élettartam meghosszabbítása kérdésében. A köztársaság elmúlt húsz évében kevés ilyen ügy volt - mondta, és hangsúlyozta, hogy a kormány a lehető legnagyobb körültekintéssel járt el, amikor az atomerőmű bővítése mellett tette le a voksát. http://nol.hu/gazdasag/bajnai__a_paksi_atomeromu_bovitese_nemzeti_ugy Ugye világos amit mondott? az atomenergia felhasználása lehetőséget teremt olcsó villamos energia előállítására, és arra, hogy Magyarország energiatermelése minél kevésbé szennyezze a környezetét
elfelejtette
2014. január 23. 20:45
Schiffert még csakcsak megértem, neki is kell egy kis olcsó szenzáció, de Bajnai mi a kurva anyját keres itt? Vagy anno gazdasági miniszterként is már egy kibaszott marionettbábu volt?
kamasuka
2014. január 23. 20:33
444 VV: "A paksi szerződés titkossága megágyaz annak, hogy előbb-utóbb teret adjunk a nukleáris energiával kapcsolatban mindannyiunkban meglévő elemi félelemnek. Ha ez megtörténne, az jobban mozgósítaná az embereket, mint bármilyen politikai ügy vagy párt." MUHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! ŐK találták ki, ŐK szavazták meg, majd ŐK buktak meg, így most (ismétlem: most) ŐK akarják legkevésbé, és bár ŐK is az oroszokat választották volna, nagyon úgy néz ki, hogy ebből ŐK maradnak ki, vagyis baszhatják a négyes metróhoz hasonló mutyijukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!