A Fidesz pacifikálta a baloldal bázisát

2014. január 09. 13:24

Egy szempontot hajlamosak vagyunk elfelejteni: a baloldal ma azért sem tud megerősödni, mert a Fidesz erősen kihúzott balra.

2014. január 09. 13:24
Szolomayer Balázs

„Ahogy G. Fodor Gábor fogalmazott: »ma a Fidesz a bal is«. A Fidesz már 2008-ban a háromigenes népszavazással »beleharapott« a korábban potenciálisan baloldalinak számítók táborába, ezen bázis egy részét sikeresen vitte el szavazni 2010-ben, további jelentős tömegét pedig demobilizálta. A kormányváltást követően a Fidesz, ha nem is tudta megtartani ezt a közönséget, ezeket a szavazókat sikerrel pacifikálta.

Ilyen pacifikáló intézkedés volt a ciklus kezdetén bevezetett bankadó és a szektorális különadók. A különadók bevezetésével a Fidesz egyszerre elégítette ki a közteherviselés iránti igényt és tetszeleghetett az igazságosztó szerepében: megbüntette a pénzintézeteket a válság kirobbantásáért. Rájátszhatott továbbá a hagyományos baloldali multi/imperializmus ellenességre is. A baloldali pártokat pedig belekényszerítette egy olyan kommunikációba, hogy kénytelenek voltak egy baloldali intézkedést liberális-konzervatív retorikával támadni. Mindezen lépéseivel ráadásul a Fidesz protekcionista módon a külföldiekkel szemben magyar vállalkozásokat hozott helyzetbe. (...)

A 2010(?) óta tartó baloldali politika válsága tehát önmagában még nem lenne elég, de ezen intézkedésekkel kiegészülve válik egyértelművé, hogy a baloldal ma miért képtelen megszólítani a bizonytalan választókat. Valamint arra is választ ad, hogy 2010 óta miért ilyen magas a bizonytalanok aránya és miért tart ki a Fidesz támogatottsága. Ha pedig a részletesebb közvélemény-kutatási adatokat nézzük, azt láthatjuk, hogy a Fidesz a legszegényebb-alacsony végzettségűek között is vezet (a Tárki legújabb kutatása szerint a nélkülözők körében: Fidesz 35 százalék, MSZP 30 százalék). A stratégia helyességét bizonyítja, hogy a baloldali ellenzék lényegében feladta a harcot a bizonytalanok táborának megnyeréséért és kibővíti az MSZP-Együtt-PM paktumot, már csak megmaradt törzsszavazóira koncentrálva. Ugyanakkor válasz ez a konzervatív-liberális oldalról érkező masszív kritikákra is, mivel a Fidesz tanulva a 2002-es hibákból második ciklusában tudatosan épített be baloldali témákat is politikájába, mivel helyesen mérte fel azt, hogy többet ér az alapvetően baloldali tábor pacifikálása, mint a hazai konzervatív-liberális táborának való tetszelgés.”
 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. január 09. 16:46
"" legtöbbet hangoztatott érvelés ma a Fidesz közvélemény-kutatások szerinti töretlennek tűnő vezetését tekintve, hogy a jobbközép pártnak nincs megfelelő kihívója. Ennek több oka is van: a baloldal töredezettsége, az erős vezető hiánya, az MSZP–SZDSZ-kormányok tehetségtelensége, a hitelességi deficit, a megújulásra való képtelenség, valamint az egyfordulós választási rendszerre való áttérés. Ezek az indokok relevánsak, azonban egy szempontot hajlamosak vagyunk elfelejteni: a baloldal ma azért sem tud megerősödni, mert a Fidesz erősen kihúzott balra. Szolomayer Balázs írása Ahogy G. Fodor Gábor fogalmazott: „ma a Fidesz a bal is”. A Fidesz már 2008-ban a háromigenes népszavazással „beleharapott” a korábban potenciálisan baloldalinak számítók táborába, ezen bázis egy részét sikeresen vitte el szavazni 2010-ben, további jelentős tömegét pedig demobilizálta. A kormányváltást követően a Fidesz, ha nem is tudta megtartani ezt a közönséget, ezeket a szavazókat sikerrel pacifikálta. ""
Senye Péter
2014. január 09. 16:10
Hogy a Fidesz milyen irányultságú, annak majd csak fél évtized múlva lehet jelentősége. Most valahogy működőképessé kell tennie az országot. Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy ne hagyják tovább lecsúszni a szegényebb rétegeket. De az is, hogy eredményes nemzeti polgárság útját egyengessék. Gazdasági és politikai konszolidáció után a többi pártnak is valahol tényleges társadalmi támogatottságot kell keresnie. Találgatni lehet, de hogy melyik párt hova lyukad ki, sok (belső és külső) tényezőtől függ.
gubenc
2014. január 09. 16:00
"Ugyanakkor a Fidesz a társadalom alsó hányadába tartozó rétegek érdekében számolta fel játékgépeket, különadóval sújtotta az egészségtelen ételeket (chipsadó) és harcot hirdetett a dohányzás ellen. Ezek mind olyan intézkedések voltak, amelyek, bár sokszor rövidtávon nem találtak kedvező fogadtatásra, hosszabb távon jelentősen növelhetik az ország egészségügyi mutatóit – magasabb életminőséget teremtve." A szerző különórára jár cinizmusból?
GV0917
2014. január 09. 15:29
A vákuum nem természetes állapot. Ezért minden tömegre szívó hatást gyakorol. Ekkor jön létre a mai állapot, hogy AKITŐL ELSZÍVTAK,az úgy érzi, hogy MEGSZÍVATTÁK!Valóban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!