Alkotmánybíróság: Tűrniük kell a közszereplőknek

2014. február 27. 16:22

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság a Ptk. közéleti szereplők személyiségi jogának védelméről szóló rendelkezését - értesült az Index. Az alkotmánybírák között komoly vita lehetett, hiszen 8:7 arányban semmisítették meg a rendelkezést, ami alapján a közszereplőket szűkebb keretek között lehetett bírálni.

2014. február 27. 16:22

Az Index több független forrásból úgy értesült, hogy az Alkotmánybíróság február 24-i ülésén megsemmisítette a március 15-én életbe lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) közszereplők bírálhatóságáról szóló rendelkezését. A testületben komoly vita lehetett, mert a megsemmisítés mellett 8:7 arányban döntöttek a bírák, akik közül a kisebbségben maradtak jelenleg a különvéleményeket fogalmazzák. Azokat a testület március 3-i ülésén vizsgálják majd meg.

Az indítványt Szabó Máté akkor ombudsman terjesztette az AB elé. Beadványában azt írja: az új törvény megnehezíti a közszereplők bírálhatóságát, és korlátozza a szólásszabadságot.

Az új Ptk az, ami először szabályozza, hogy egy közszereplő bírálatához milyen feltételeknek kell teljesülnie. Ehhez az kell, hogy a bírálatra:

– méltányolható közérdekből kerüljön sor,

– szükséges és arányos mértékű legyen,

– ne sértse a közszereplő emberi méltóságát.

Az ombudsman méltányolható közérdekről szóló feltételt tartotta aggályosnak, amit túl szigorúnak, és ködösnek ítélt, ráadásul túl szigorú feltételnek is tartotta. A méltányolható közérdekre történő utalás egyébként az utolsó pillanatban került bele a Ptk-ba, az alkotmányügyi bizottság módosító indítványának részeként. Korábban akadémikusok már aggályosnak nevezték a méltányolható közérdekről szóló feltételt.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dobzselaci
2014. február 27. 21:32
Nem lesz ez jó így... Életkor alapján nem sikerült kiszűrni, hogy csak fideszesek lehetnek. Akkor kitalálunk valami mást. MEGVAN: pl. mszmp tagság? óbazmeg nem jó, piros zokni?
szörftábor
2014. február 27. 19:53
A Bohócos plakát Király !
basatu
2014. február 27. 19:27
ányból világosan látszik hogy a fidesznyik emberkék megakarták nyirbálni a szólás szabadságát,ez a törekvésük tetten érhető a cenzúra törvényben is! Szóval ha lesz normális kormányunk Áprilisban akkor a tákolmánnyal eggyütt nagyon sok szemét törvény kell megsemmisíteniük,azaz hatályon kívül helyezni!
Rike
2014. február 27. 18:36
Leváltják őket. Tuti. Bajnai nem a spanom csak ő lényegi ügyekben nyert pereket. Nem volt köze a liba ügyhöz. Fogjátok fel, a két dolognak semmi köze egymáshoz. A kritika és a rágalom az nem azonos.Ha valaki azt mondja, rosszul végzed a dolgod, alkalmatlan vagy rá stb. ez vélemény, ez szabad, Ha viszont azt állítod, hogy valaki közvetlenül, vagy közvetve emberek halálát okozta, na ezt azért már bizonyítani kell. Bajnait ezzel vádolták és a nem független magyar igazságszolgáltatás (Polt) sem tudta elmeszelni, holott nagyon szerette volna. Úgyhogy alibázás orbánista hazugság, de a hazugság pártja már csak ilyen. Gyurcsányt sem birták pedig akarták , nagyon. A hazugság pártja ahol a főnök röhögve mondhatja a külföldi diplomatáknak, hogy ugymond: "Ne arra figyeljenek mit mondok, hanem arra mit csinálok." Öszöd ehhez képest kutyafasza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!