A román kormány egyenként döntene a községek zászlóiról

2014. április 16. 15:58

A helyi közigazgatási egységek saját zászlóinak elfogadásáról és használatáról szóló törvényjavaslatot terjesztett a bukaresti parlament elé a Szociáldemokrata Párt negyvenkét képviselője. Eszerint a községek, városok és megyék zászlóit kormányhatározattal fogadják majd el az önkormányzat javaslata alapján.

2014. április 16. 15:58

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői terjesztették be azt a törvényjavaslatot a román parlament elé, miszerint a jövőben a kormány döntene a helyi zászlókról az önkormányzatok javaslata alapján.

A helyi zászlók formájának és méreteinek egyezniük kell a román nemzeti lobogóval, nem sérthetik a román nemzeti jelképeket és nem tartalmazhatják más országok nemzeti jelképeit.

A szakvéleményezés után elfogadott települési, vagy megyei zászlók tartalmazhatják az adott közigazgatási egység címerét és megnevezését. Ott, ahol valamely kisebbség teszi ki a lakosság legalább 20 százalékát, a közigazgatási egység megnevezését az illető kisebbség nyelvén is fel kell tüntetni a zászlón, a román megnevezés alatt, azonos méretű és színű betűkkel.

A javaslat szerint a települési zászlót csak az ország, és az Európai Unió zászlajával együtt lehet majd kitűzni közintézményekre. A törvénynek nem megfelelő zászlókat elkobozzák majd, kitűzésüket pedig tízezer lejig (700 ezer forint) terjedő bírsággal sújtják.

Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezető-helyettese az MTI érdeklődésére nem tudta megerősíteni, hogy a PSD képviselői azt a szövegváltozatot iktatták-e a parlamentben, amely már az RMDSZ módosító javaslatait is tartalmazza.

A frakcióvezető-helyettes rámutatott, az eredeti tervezet szerint csak azoknak a közigazgatási egységeknek lehetett volna saját zászlójuk, amelyek rendelkeznek címerrel, és a zászló csakis a címert, valamint a közigazgatási egység nevét tartalmazhatta volna. Az RMDSZ ezen megkötések feloldásáról állapodott meg koalíciós partnerével.

Semmi nem gátolja a közigazgatási egységeket, hogy a székely zászlóra tegyék fel saját címerüket, úgy, ahogy az Kovászna megye esetében történt – vélekedett Márton Árpád. 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2014. április 16. 18:34
Nesze nektek fasiszta magyarok, mi románok és egyéb kisebbségek így bánunk el veletek! :-(
56október
2014. április 16. 16:24
Miről "döntetek" ti??? Ráadásul "egyenként"???? Ami sose volt a tiétek és most se az??? A saját bocskorotok szíjáról "döntsetek", ne a mások földjéről, szarháziak!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!