Menetrend

2014. május 14. 11:30

A május 14-től július 9-ig naponta jelentkező Menetrend – 1944 c. blog a vidéki magyar zsidóság deportálásának történetét követi nyomon napról-napra.

2014. május 14. 11:30
Mink András

„A május 14-től július 9-ig naponta jelentkező Menetrend - 1944 c. blog a vidéki magyar zsidóság deportálásának történetét követi nyomon napról-napra, azon az 57 napon keresztül, amelynek során 1944. május 14-e és július 9-e között a korábban már városi vagy városszéli gettókba, csillagos házakba, téglagyárakban, állattenyésztő telepeken, erdőszélen alkalmilag felállított gyűjtőtáborokba összeterelt 437 000 embert vagonokra rakták, és összesen 147 szerelvénnyel a Német Birodalom területén lévő haláltáborokba szállították. Túlnyomó többségüket egyenesen Auschwitzba vitték. A kiszállítást követő napokban, hetekben az így elhurcolt magyar állampolgárok 87 százaléka, 380 ezer ember elpusztult.

A munkaképteleneket, a kiskorúakat, az időseket, a betegeket, és azokat, akikre munkaerőként éppen nem volt szükség, az auschwitzi rámpára érkezvén kiválogatták, és azonnal gázkamrába küldték. A többiekeket kényszermunkára vezényelték, ahol a rossz ellátás, a kegyetlen bánásmód és a fizikai megterhelés következtében a többségük szintén rövid időn belül elpusztult.

A blog még csak vázlatosan sem tekinti át a magyar zsidóság tragédiájának történetét. Erre vonatkozóan az érdeklődők számos forrásból tájékozódhatnak. Mindössze emlékeztetni szeretnénk a ma élőket, és érzékeltetni próbáljuk a tragédia felfoghatatlan szörnyűségét: azt, ahogyan nap mint nap emberekkel telezsúfolt vonatok indulnak a határon túlra. Ahogyan magyar államgépezet az Adolf Eichmann vezette német deportálási különítménnyel szorosan együttműködve, előre meghatározott ütemterv szerint, szinte óramű pontossággal hajtja végre az ország »zsidótlanítását«. Ebben az alig több mint nyolc hétben minden nap emberek ezreit és ezreit hajtották ki az otthonukból, terelték őket a gyűjtőtáborok felé, majd onnan a vagonokba.”

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rudy
2014. május 14. 20:28
Mit okoskodok? A divide et imperá-t már XIV Lajos kitalálta. Azóta más köntösökbe bújtatták, de a lényeg ugyanaz!
Mystes
2014. május 14. 19:04
A holokauszt nem kiemelkedő jelenség a 20. században. Más, ugyanilyen típusú népirtások is voltak. Azért van túlhangsúlyozva, mert Európában történt.
Monkey4you
2014. május 14. 18:51
Mene-trend!!!
Rudy
2014. május 14. 18:50
Holokauszt volt, van és .... Mondjuk 1492 től az amerikai indiánok (több millió) kiirtásával kezdődött.Később az afrikai (néger)rabszolgák, termelési fogyóeszközként hullottak , majd - kifejezetten faji megkülönböztetésük alapján -az 1970(!)-es évekig bezárólag (Ku Klux Klan) összességében, mintegy 100 millió négert gyilkolt le a toleráns USA. Aztán a húszas évek örény holokausztja: több mint 1 millió áldozat, majd a II.Vh, ahol az EU-s zsidók deportálása mellett Sztalin cca.10 millió ukránt éheztetett halálra. De, hogy közelebbi időpontot említsek: "A ruandai népirtás ruandaiak százezreinek szervezett legyilkolása volt 1994-ben! A népirtást főleg két hutu milícia, az Interahamwe és a Impuzamugambi követte el kb. 100 nap alatt, 1994. április 6-ától július közepéig. Legalább 500 000 tuszi és több százezres nagyságrendű mérsékelt hutu vesztette életét.[1] Más becslések szerint a halottak száma 800 000 - 1 000 000 között volt (ebből kb. 10% hutu)" Szóval van mire emlékezni, ha valaki szeretne, de elfelejteni hasznosabb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!