Bedőlhet a Népszava

2014. június 24. 11:00

A svájci tulajdonos nem tudja tovább finanszírozni a lapot, ha nem szereznek mintegy tízezer új előfizetőt vagy havi 10-15 millió forintnyi támogatást, akkor két hónapon belül bedőlhet a több mint száz éves múltra visszatekintő újság. A lap egyébként hűtlen kezelés miatt feljelentést is tesz, azt kifogásolják, hogy nem a példányszámok alapján osztják el az állami hirdetési pénzeket.

2014. június 24. 11:00

Befektetőkhöz és az előfizetőkhöz fordul a Népszava, miután svájci tulajdonosa jelezte, hogy nem tudja tovább finanszírozni a lapot. Láposi Elza, a kiadó ügyvezető igazgatója kedden sajtótájékoztatón elmondta: csaknem tízezer új előfizetővel vagy havi 10-15 millió forintnyi támogatással lenne képes fennmaradni a lap, amely a kiadóval együtt mintegy hetven embert foglalkoztat. Ha ehhez nem jutnak hozzá, nagyjából két hónapig biztosított a működésük. Azt mondta, hogy a baloldali pártok sem képesek támogatni őket, az MSZP is azt közölte velük, hogy miként tavaly, úgy idén sem tud hozzájárulni a működésükhöz.

Közölte azt is: ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek közpénzek hűtlen kezelése miatt, mert szerintük sem az állami vállalatok, sem az állami pénzosztók nem a példányszámoknak megfelelően osztják el a támogatásokat a jobb- és baloldali lapok között. A közpénzeket a köz javára kell fordítani, nem ideológiai vagy pártalapon kell elkölteni – tette hozzá. 

Láposi Elza arcpirítónak nevezte azt, ami az állami hirdetések piacán folyik. Tavaly januártól idén júniusig a 14 ezres példányszámú, 140 éves múltra visszatekintő Népszava listaáron 29 millió forintnyi, a 45 ezer példányban eladott Népszabadság 91 millió forintnyi állami támogatást kapott, a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap pedig – amelyekből együttesen 45 ezret adnak el – összesen mintegy másfél milliárd forintot – közölte. Az ügyvezető igazgató szerint „a rezsim tárháza” kifogyhatatlan a tekintetben, hogy miként lehet elnémítani médiumokat, csorbítani a véleményszabadságot. „A Népszavát úgy, hogy meghalasztanak bennünket” – fogalmazott. 

Németh Péter főszerkesztő azt hangsúlyozta: nem a jobboldali lapoktól szeretnék elvenni a támogatást, csak kiegyensúlyozottságot kérnek a források elosztásában. Szerinte egy normális országban megengedhetetlen, hogy a baloldali lapoktól elfordul az állami hirdetői piac, és utalt egy pletykára, amely szerint Orbán Viktor miniszterelnök tiltja a támogatásukat. A főszerkesztő olyan szolidaritást kért, amelyet nemrég az Origóval vagy a reklámadóval kapcsolatban már felmutatott a magyar sajtó. 

A lap keddi számának címlapján is ezzel a kérdéssel foglalkozik, A Népszava felveszi a kesztyűt a Fidesz ellen címmel közölt cikket arról, hogy szerintük az Orbán-kormány mindent megtesz az ellenzéki média elhallgattatásáért.

Összesen 197 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OmegaMale
2014. november 07. 01:32
Ez igaz. Igazi sportemberek. Ha nem én vezetek a játékban, felrúgom az asztalt.
OmegaMale
2014. november 07. 01:29
Kedvencem a linkelt cikkből: "...A hirdetési piac néhány döntéshozója tartja fenn a rendszerváltás előtti időszakra rendkívüli mértékben emlékeztető mai sajtópiaci alapképletet, amely az egyik oldalt alul-, a másikat pedig túlreprezentálja megrendeléseivel. Ezek a szakmai körökből származó döntések éppen a marketing alaptörvényét rúgják fel, amikor figyelmen kívül hagyják a nagy jobboldali vásárlói tömeget, olyan látszatot keltve, mintha Magyarországon csak a bal térfélen létezne piaci célközönség. ..." Ez alatt a 10 év alatt keservesen megtanulta az összes sszoci, hogy ha az adó 80%-át, a belső fogyasztás és az export nagy részét számodra nem kedves választói réteg hozza össze és Te mégis nagy ívben szarsz rájuk, akkor MEG-SZÍ-VOD ;D Innen ered a minimálbéres olcsójános romantika: elhitették ezekkel az emberekkel, hogy tényezők, hogy olyan kevéssel, amit Ők felmutatnak (álláspontom szerint nem a képesség, hanem a HAJLANDÓSÁG hiányzik), el lehet gurigázni a végtelenségig. Tipikus technokrata balos gondolkodásmód: ha a tények nem velünk vannak, akkor rajzolunk magunknak saját fizikát XD
MOPO3OB
2014. november 07. 01:27
"A lap egyébként hűtlen kezelés miatt feljelentést is tesz, azt kifogásolják, hogy nem a példányszámok alapján osztják el az állami hirdetési pénzeket." ROTFL! Hát pont a szociolistáktól tudjuk, hogyan lehetséges az egymilliós látogatottság. Anno minden egyes Népszabadság példányt egymás kezéből kitépve olvasták a népek. Egy népszabót tízen is elolvastak. Így jött össze az egymilliós olvasottság. Még például a Magyar Nemzetből minden második példányt kettétéptek olvasatlanul. Most más lapok népszerűek. Változnak az ízlések. Érdekesség ként egy cikk a 2003-as reklámpiac sajátosságairól: http://mno.hu/migr/a-hirdetesek-szerint-nincs-egyensuly-a-mediapiacon-731199
MOPO3OB
2014. november 07. 01:27
Az új balliberó legenda a megfogyatkozott számú fanklubnak pedig az, hogy: 'bár Magyarországon végleg nyertek a Zorbanisták, na de majd az Európai Egyesült Államok! Az majd jól odakoppint a megyei vezető szintjére lefokozott Zorbánnak és a Fidesznek. Brüsszeli bürokraták között balliberó barátok vannak többségben.' Ezt az új legendát építi a gyurcsányi és a DK eléggé következetesen. Egy dolgot valószínűleg elérnek, elszippantják az MSZP és E-PM szavazók egy tekintélyes részét, akik semmilyen értelmes utópiával nem tudnak előállni, az MSZP-n belül konkrétan kaotikus állapotok uralkodnak. Az nem zavarja a DK-t, hogy ezzel még tovább fog zsugorodni a balliberó torta, elég ha stabilizálják saját örökös ellenzéki szélsőséges helyüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!