Jogvédők panaszt tettek az EBH-nál a miskolci romák kitelepítése miatt

2014. augusztus 06. 16:30

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) panaszt tett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál a miskolci romák kitelepítése miatt. A NEKI szerint az intézkedések az uniós jogot, az alkotmányt és az egyenlő bánásmódról szóló törvényt is sértik.

2014. augusztus 06. 16:30

A NEKI szerint a miskolci önkormányzat pár-tízezer forintos tartozások miatt mondott fel tömegesen lakásbérleti szerződéseket a romákkal, akiket ráadásul félrevezettek, mikor azt mondták nekik: ha kifizetik a tartozásukat, maradhatnak. Valójában az adósság rendezése nincs befolyással a kilakoltatásra – írják. Szerintük egyértelmű, hogy azért lakoltatják ki a romákat, mert a miskolci számozott utcák útjában vannak az új diósgyőri stadionnak.

Kedden egy idős nőt és egy kisgyermekes családot lakoltattak ki, akik állításuk szerint szintén előzőleg kifizették a tartozásukat – írja a Roma Sajtóközpont.

A NEKI beadvánnyal fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz a romák kitelepítése miatt. Szerintük az önkormányzati rendelet, ami gyakorlatilag a városon kívülre kényszeríti a szegregátumok lakóit, sérti az uniós jogot, az alkotmányt és az egyenlő bánásmódról szóló törvényt is; emellett nincs összhangban Miskolc esélyegyenlőségi programjával sem. Azt is sérelmezik, hogy egy korábbi kúriai döntés ellenére a város továbbra sem engedi a lakcímbejelentést bizonyos területekre.

A NEKI azt kéri az EBH-tól, hogy kötelezze Miskolcot saját esélyegyenlőségi programjának betartására és rendelje el, hogy a felszámolandó lakások lakóit Miskolcon belül helyezzék el – foglalja össze a Roma Sajtóközpont.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2014. augusztus 06. 19:38
Ez tényleg felháborító, már a cigányoknak is fizetni kéne a lakhatásért. Minden jogvédők és Európa segíccs.
Brigadéros
2014. augusztus 06. 18:28
Nem lehetne a cikkben említett két sóhivatalt megszüntetni?! (Miattam az így felszabaduló pénzt a rászoruló cigányoknak is adhatnák...)
Gombóc XVI. Artúr
2014. augusztus 06. 17:38
Fogadjátok be őket, fiúk, lányok. Akkor már nemcsak fényképen fogtok cigányt látni...
karakán
2014. augusztus 06. 17:22
szegény romákok,ingyen "jár"nekik minden,még a cvitamint is közgyógy.ra kapják,lophatják az áramot,gázt,villanyt,ennivalót,fosztogathatnak,rabolhatnak,gyilkolászhatnak szabadon,terjeszthetik a hapa.c-t is,júj,de sajnáljuk őket...dehát nekik joguk van...mindenhez,csak a becsületes meló nem kell..az egyenlő bánásmód hatósághoz lassan a magyarság járhatna,mi vagyunk megnyomorítva,kisemmizve,megbélyegezve...stb..meddíg tart még az "áldozat vagyok"színjáték romákéknál?? Vigyázzatok,mert egyszer elszakad a cérna....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!