EKINT: Még mindig kitakarják a rendőröket

2014. november 11. 13:35

A leglátogatottabb hírportálok továbbra is kitakarják a rendőrök arcát annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság szerint erre nem kötelesek – mutat rá az Eötvös Károly Intézet. Az EKINT emlékeztet: a Kúria egy vonatkozó – az AB döntésével ellentétes – jogegységi határozata még mindig hatályos, ezért jogbizonytalanság van a kérdésben.

2014. november 11. 13:35

Bár az AB szeptemberben kimondta: szabad fotózni az intézkedő rendőröket, és nem szükséges a hozzájárulásuk a fotó közzétételéhez, ennek ellenére a legnagyobb hírportálok, és általában a tévéhíradók is még mindig kitakarják a rendőrök arcát – mutat rá az Eötvös Károly Intézet. 

Az egyértelmű döntés ellenére a Kúria továbbra is hatályban tartja a vonatkozó jogegységi határozatát, amely tiltja, hogy rendőrökről a beleegyezésük nélkül fényképet közöljenek. A Kúria az idén március 15-e után készített és nyilvánosságra hozott felvételekre vonatozóan felfüggesztette ugyan a jogegységi határozat alkalmazhatóságát, de a korábbi (még folyamatban lévő) ügyekben az továbbra is köti a bíróságokat. Az EKINT felszólította a Kúriát, hogy vizsgálja felül az alkotmánybírósági döntéssel ellentétes határozatát és teremtsen egyértelmű jogi helyzetet.

 

Montázs: Index

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sumi
2014. november 12. 16:01
Kihagytad, hogy ez a módszerváltók belügye, focizzák le egymás közt.
3M..
2014. november 12. 16:01
Sajnos a magyarországi Kúria, öncenzúrára készteti a médiumokat. Ez egy jogállamban megengedhetetlen. Sérül a sajtó, és a sajtómunkások szabadsága. Szebb Jövőt!
Warwolf
2014. november 12. 07:06
De a két héttel korábban általa letartóztatott bűnöző haverjai beazonosítják, kiderítik hol lakik és kivégzik a családját. Nem viccből vigyáznak a rendőrök kilétére.
drkovax
2014. november 11. 20:57
De a Kúria azt sem mondta ki, hogy tilos kitakarni. Azt mondta, hogy a média úgy járhat el, ahogyan jónak látja (és nem azt mondta ki, hogy a média köteles úgy eljárni, ahogyan azt épp akkor az EKI szeretné...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!