Tűcsere-ügy: lezárult az ombudsmani hivatali vizsgálat

2014. november 10. 09:53

Megrovást kapott az ombudsmani hivatal egyik munkatársa a józsefvárosi tűcsere-programmal, kapcsolatos vizsgálat következményeként, ugyanakkor marad pozíciójában – írja a Magyar Nemzet és az MTI. Az ügyészség jogerősen is elutasította Székely László feljelentését, amelyet levelezésének nyilvánosságra kerülése miatt tett.

2014. november 10. 09:53

Lezárult a tűcsereprogrammal kapcsolatban kiszivárgott levél ügyében az ombudsmani hivatalban lefolytatott fegyelmi vizsgálat, az érintett munkatárs megrovást kapott – erősítette meg az ombudsmani hivatal hétfőn az MTI-nek. A Magyar Nemzet arról ír, hogy az érintett főosztályvezető megrovásban részesült, de maradt pozíciójában.

A lap szerint „közben hivatalossá vált, hogy lapunk nem titkosszolgálati módszerekkel jutott hozzá a levelezéshez”. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte: a feljelentést elutasító ombudsmani panaszt is elutasította az ügyészség. 

 
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-vel azt közölte: „a tényállás megítélése egyszerű volt, és az érintett munkatárs a levelezésben használt megfogalmazásaiért elismerte felelősségét”. Az erről szóló határozatban felhívták a főosztályvezető figyelmét „a törvényben és a hivatal közszolgálati szabályzatában rögzített kötelezettségek, valamint az ezeken alapuló hivatali eljárásrend betartásának fontosságára”.
 
Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azért panaszolta be az ombudsmannál a józsefvárosi önkormányzatot, mert az felbontotta az együttműködési megállapodást a Kék Pont Alapítvánnyal. Erre azután került sor, hogy a kerületben programot működtető szervezet nem gyűjtötte be a használt tűket az utcákról, játszóterekről. A Magyar Nemzet szeptemberben arról számolt be, hogy a birtokába került elektronikus levelezés szerint Sárosi Péter, a(ASZ drogpolitikai programvezetője előre egyeztetett az ombudsmani hivatal egyik főosztályvezetőjével az önkormányzatot elmarasztaló ombudsmani jelentés nyilvánosságra kerülésének időpontjáról.
 
Az alapvető jogok biztosa a belső levelezés nyilvánosságra kerülése után, szeptember 26-án tiltott adatszerzés bűntette és más bűncselekmény miatt ügyészségi feljelentést tett. 
 
A Fővárosi Főügyészség az MTI megkeresésére korábban azt közölte, hogy a büntetőeljárás megindításához szükséges egyszerű gyanú a rendelkezésre álló adatok (a feljelentés és a panasz) alapján nem állapítható meg, így a nyomozás elrendelésére nincs lehetőség.
 
Az ombudsmani hivatal kitért arra is, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat „nemzetbiztonsági fókuszpontú” vizsgálatai folyamatban vannak.
 
Szeptember 19-én a Magyar Nemzet egy birtokába került levelezés alapján azt írta: a biztos hivatala előzetesen egyeztetett az ombudsmani vizsgálatot kezdeményező Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezettel, hogy mikor lásson napvilágot a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült, a józsefvárosi vezetőséget elmarasztaló jelentés. Székely László erre reagálva azt közölte: a cikk megjelenése után belső vizsgálatot rendelt el, amelynek első megállapítása szerint a Magyar Nemzetben a lap állításának alátámasztására közölt levél a hivatal zárt levelező rendszeréből származik, és sem feladóként, sem címzettként nem szerepel rajta a TASZ.
 
Szeptember 30-án az Országgyűlés igazságügyi bizottsága zárt ülésen meghallgatta Székely Lászlót. A meghallgatásról Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke azt mondta: nem állapítottak meg szabálytalanságot az alapvető jogok biztosa részéről a józsefvárosi tűcsereprogramot érintő jelentéssel összefüggésben, ugyanakkor felkérték Székely Lászlót, hogy a jövőben fordítson még nagyobb figyelmet a hivatal pártatlanságára.
 
Székely László elmondta azt is, hogy egy kollégája ellen fegyelmi eljárás indult. A hivatal munkatársa annyiban hibázott, hogy azt a látszatot keltette, mintha befolyásolhatná a jelentés elkészítésének időpontját – tette hozzá.
 
A bizottsági ülés után Bárándy Gergely szocialista képviselő felvetette, hogy miként kerülhetett ki az Alkotmányvédelmi Hivatal által biztosított ombudsmani hivatalból a levelezés egy napilaphoz. Az ellenzéki képviselő szerint ez bűncselekmény, kérdés, hogy az illetékes tárca miért nem teszi a dolgát. A politikus még aznap Pintér Sándor belügyminisztertől írásban azt kérdezte, jól működik-e a nemzetbiztonsági védelem az erre kijelölt létesítményekben.
 
Pintér Sándor október 15-én a parlament honlapján közzétett válaszában biztosította a képviselőt: a nemzetbiztonsági szolgálatok a konkrét ügyben és általánosságban is a hatályos jogszabályok alapján, hatékonyan és szakszerűen látják el feladataikat. A belügyminiszter írásbeli válaszában azt is jelezte, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a kiszivárogtatás miatt büntetőfeljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen.
 
Az üggyel összefüggésben október elején lemondott Trócsányi László igazságügyi miniszter kabinetfőnöke, Hajas Barnabás, „figyelemmel arra, hogy a józsefvárosi tűcsereprogrammal kapcsolatban felmerült személyes érintettsége”. A Népszava internetes oldalán október 5-én jelent meg egy cikk, amely szerint Hajas Barnabástól származhatnak azok a kifotózott ombudsmani hivatali levélrészletek, amelyek alapján a Magyar Nemzet közzétette a józsefvárosi tűcsereprogram ügyében írt cikkeit.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. november 10. 11:28
Nem volt törvénytelen, merthogy csak. Oszt jónapot.
Mich
2014. november 10. 10:50
...és persze a tűcsere sem "ügy" már, hiszen vége a választásoknak (amire azt időzítették)...
balbako_
2014. november 10. 10:19
Monnyon le!
kamasuka
2014. november 10. 10:12
Ejnye bejnye a nyilvánvaló "korrupció" miatt, miközben Vidát bizonyítékok hiányának ellenére menesztenik? Faszák vagytok, kicsi kis liberálisaink! ;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!