Bérmegállapodás: 105 ezer forint lesz a minimálbér

2014. december 29. 12:33

105 ezer forint lesz jövőre a minimálbér, a garantált bérminimum pedig 122 ezer forint. Az ajánlott béremelés mértéke 3-4 százalék. A bérmegállapodást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter írja alá az érdekképviseletek vezetőivel hétfőn.

2014. december 29. 12:33

Jövőre 105 ezer forint lesz a minimálbér, a garantált bérminimum összege 122 ezer forint, a vállalkozási szférának ajánlott béremelés mértéke pedig 3-4 százalék. A bérmegállapodást a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter írja alá a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel hétfőn.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a megállapodások alapján rövidesen konzultációt kezdenek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keretei között a munka törvénykönyve eddigi tapasztalatairól, a szociális partnerek módosítási javaslatairól, a sztrájktörvény problematikus pontjairól, valamint a különösen nagymértékű fizikai, pszichikai terhelést okozó körülmények között dolgozók helyzetének javításáról.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ald0 Raine hadnagy
2014. december 29. 21:11
Titokban emelték a minisztériumokban dolgozó vezető tisztségviselők fizetését. A közigazgatási államtitkárok és helyettes államtitkárok nagy többsége több pénzt vihet haza, mint a hivatalos alapilletménye. A kormánytisztviselőkről szóló törvény szerint a helyettes államtitkárok alapilletménye 748 ezer forint havonta. Ezt azonban a miniszter saját hatáskörben legfeljebb 30 százalékkal megemelheti, mely lehetőséggel élt is mindegyik miniszter. A rekordszámú, 99 helyettes államtitkárból 88-nak emeltek a fizetésén, egy fejesnek ez átlagosan kétmillió forint pluszpénzt jelent évente.
rosszkutya
2014. december 29. 19:19
Teljesen mindegy, mennyire emelitek meg, amíg a munkavállaló csak papíron kapja meg.
yanoo
2014. december 29. 14:07
Nem.Nem vagyok nyuggergeci.Ha érdekel, van egy állami állásom és van magánmunkám, ahol magamnak dolgozom, annyit és akkor, amikor kedvem van.Az én verejtékemen nem hízik egy olyan adócsaló sem, mint a te fajtád. " Adtál már valaha is egyetlen embernek munkát?" Ezek szerint te adtál.És rendes fizetést? Bejelentve, leadózva? vagy te is csak egy kis adócsaló geci vagy, aki az anyját is megkúrja 20 forintért?, csak hogy meglegyen a harmadik terepjáró is?
csuka
2014. december 29. 14:02
Legyen jobb az élete, legyen Ön is államtitkár! Számítások szerint évente 187 millió forintba kerül az államtitkárok fizetéskiegészítése. Természetesen, ez a plusz jár nekik, és természetesen, meg is engedheti az ország ezt a pazarlást. Főleg, annak tükrében, hogy rekord nagyságú hazánkban az államapparátus, de hát mint tudjuk, fejétől bűzlik... A helyettes államtitkárok alapilletménye 748 ezer forint havonta a kormánytisztviselőkről szóló törvény szerint. Ezt azonban a miniszter saját hatáskörben legfeljebb 30 százalékkal megemelheti, mely lehetőséggel élt is mindegyik miniszter. A rekordszámú, 99 helyettes államtitkárból 88-nak emeltek a fizetésén, egy fejesnek ez átlagosan kétmillió forint pluszpénzt jelent évente - tudta meg a Blikk. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mind a 19 helyettes államtitkárának, valamint a közigazgatási államtitkárának emelt fizetést biztosít. Egy kivétellel valamennyien 30 százalékkal kapnak többet, így például a Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalvezetőjeként megismert, ma sportügyekért felelős helyettes államtitkárként dolgozó Kiss Norbert is. De Hende Csaba honvédelmi miniszter sem szűkmarkú a helyettes államtitkáraival, mind a hárman 30 százalékkal többet vihetnek haza. Ez azt jelenti: 748 ezer forint helyett 972 ezer az illetményük, vagyis ez egy átlagos magyar fizetésnek megfelelő pluszpénz nekik. A közigazgatási államtitkárok fizetésemelésénél az a faramuci helyzet állt elő a legtöbb minisztériumnál, hogy ezáltal többet keresnek, mint a miniszter. Az államtitkárok alapilletménye 997 ezer forint, ezt a legtöbb esetben 1 millió 296 ezerre tornászták fel. Így például a Külügyminisztériumban Szijjártó Péter fizetése 1 millió 102 ezer forint, míg Kohut Balázs közigazgatási államtitkár közel kétszázezer forinttal többet keres a főnökénél. – A tárcavezetők indoklás nélkül gyakorolhatják azt a hatáskörüket, amely szerint legfeljebb 30 százalékkal megemelhetik a helyettes államtitkáraik, illetve közigazgatási államtitkáruk alapilletményét – válaszolta egyébként a lapnak semmitmondóan a Kormányzati Információs Központ. alfahir.hu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!