Elutasítja az agrárkamara a földadót

2014. december 12. 18:55

Elutasítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a termőföld megadóztatását. A kamara szerint a földadó forrást von ki a mezőgazdaságból, valamint tovább terhelik a földhasználókat, mert az adót a földtulajdonosok tovább fogják hárítani.

2014. december 12. 18:55

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) semmilyen mértékben és -formában nem ért egyet a termőföld megadóztatásával – közölte az elnökség döntését a NAK pénteken. A NAK - a Település Agrárgazdasági Bizottságok elnökeinek bevonásával – országosan felmérte az önkormányzatok földadóval kapcsolatos elképzeléseit. A visszajelzések alapján mintegy félszáz település tervezi a földadó kivetését. Az érintett önkormányzatok nem egységes elvek mentén állapítanák meg földadót, a legtöbb esetben hektáronként vagy aranykoronánként határoznák meg az adó mértékét.

A NAK véleménye szerint a földadó több szempontból is aggályos. Az adót a földtulajdonosok előbb-utóbb továbbháríthatják a földhasználókra, így fennállhat az az eset, hogy a földhasználóknak közvetlenül az iparűzési-, közvetve pedig a földadót is meg kell fizetniük. További problémát jelent, hogy a földadó forrást von ki a mezőgazdaságból.

A magyar agrártermelői és élelmiszeripari szektor gyakorlatilag valamennyi piaci szereplője – az őstermelőktől a gazdasági társaságokig – kötelezően tagjává vált a 2013. március 28-án megalakult NAK-nak. A kamara feladata – a tagoknak nyújtott szolgáltatások bővítésével – az agrár- és élelmiszerágazat hatékony képviselete, továbbá a versenyképességének erősítése.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2014. december 13. 02:31
Ennyi több éves támogatás után, már ideje ha az éhes parasztok is befizetnék a rájuk eső részt!
kérdés
2014. december 12. 21:51
Szőr van a palacsintában.
Tintamin
2014. december 12. 21:05
Nem igaz! Rogán Tóni majd utasítva lesz a főnöke által, akinek a seggéből alig bírja kihúzni a fejét, hogy olyan törvényt hozzon, amivel tilos a földadót továbbhárítani. Így szokták. Most majd nemcsak a mocskos multik, hanem a "mocskos magyar parasztok" (így gondolkodnak ezek fenn) is megtanulják, hogy "ne a zemberekkel fizettessék meg!".
várúr
2014. december 12. 19:39
"A földadó továbbá forrást von ki" - a tulajdonos buxájából. Minden adó forrást von ki, hogy forrás képződjön belőle. Kórházra, iskolára, mentőkre, rendőrségre, és így tovább. Földadó azóta létezik, amióta a föld magántulajdonban van. (Ballibek ne rettegjenek: az ő virágcserép földjüknek nem kell adóznia).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!