Németh Zsolt: Egyetértünk Észtországgal a külpolitikai kérdésekben

2015. január 12. 15:44

Nincsenek nyitott kérdések Magyarország és Észtország között, a legfontosabb pedig „az, hogy egyet akarunk érteni a kulcsfontosságú külpolitikai kérdésekben” – jelentette ki hétfőn Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke tallinni partnerével folytatott megbeszélést követően. A nemrégen bezárt tallinni magyar nagykövetség kapcsán abban állapodtak meg a felek, hogy a külképviselet újranyitásáig folyamatos és baráti párbeszédet folytatnak.

2015. január 12. 15:44

Megjegyezte: mindketten fontosnak gondolják, hogy legyen egy új, a 2003-as dokumentumot felváltó európai biztonsági stratégia, valamint hogy folyamatos és egységes szövetségesi fellépést tartanak szükségesnek az északi országokat ért, elfogadhatatlan légtérsértések ügyében, valamint hogy az ukrán-orosz konfliktusra politikai megoldást találjanak.

Észt partnerével egyetértettek abban, hogy „nincsen katonai megoldása ennek a konfliktusnak” – jegyezte meg Németh Zsolt, hozzátéve, hogy a politikai megoldáshoz világos alapelveket kell rögzíteni, ezek egyik legfontosabbika pedig Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának támogatása. „Nem tudjuk elfogadni azt, hogy az érdekszféra-elv alapján újra felosztásra kerüljön Európa” – fogalmazott a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke, aki szólt arról is: egyetértettek a felek abban, hogy szorgalmazzák a Moszkvában bebörtönzött Nagyezsda Sevcsenko ukrán képviselőnő szabadon bocsátását.

A nemrégen bezárt tallinni magyar nagykövetség kapcsán abban állapodtak meg a felek, hogy a külképviselet újranyitásáig folyamatos és baráti párbeszédet folytatnak. Marko Mihkelson, az észt parlament külügyi bizottságának elnöke arról beszélt az MTI-nek: a két állam nagyon szoros szövetséges abban az időszakban, amikor mind az EU-nak, mind a NATO-nak komoly kihívásokkal kell szembenéznie, több kritikus biztonsági kérdés közepette.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. január 13. 08:27
Ez a szegény csávó Petike meg Viktor után lapátolja a szart. Kurvára nincs könnyű dolga. Martonyi még észhez tudta téríteni ezt a sudribunkó, dilettáns csürhét, de Németh Zsolt már kevés ehhez egyedül. Főleg úgy, hogy Petike minden létező szakembert kivágott a külügyből, Viktor meg csak a priuszos Árpitól fogad el kizárólag idióta tanácsokat.
medve
2015. január 13. 08:12
Az egyik legnagyobb baromság volt a tallini nagykövetség bezárása.
ni++ck
2015. január 12. 21:09
Parkolopajara kene allitani ezt a fickot! Minnel elobb annal jobb.
Akitlosz
2015. január 12. 19:06
Nagykövetség nélkül elég nehéz nagyon szoros szövetségesnek lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!