Lázár: Komoly gazdasági sikereket hozott Merkel látogatása

2015. február 04. 09:24

Angela Merkel látogatása komoly gazdasági sikereket hozott Magyarország számára – mondta Lázár János szerda reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a BMW vagy a Siemens esetleges magyarországi beruházásaival kapcsolatos sajtóértesüléseket nem kommentálta.

2015. február 04. 09:24

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország komoly gazdasági sikereket ért el a német kancellár budapesti látogatása során, ennek részleteiről azonban Lázár János a konkrét szerződések megszületéséig nem nyilatkozott, hogy ne veszélyeztesse a további tárgyalásokat. Korábban a VS. hu arról írt, hogy egy BMW gyár építése és a Siemens részvétele a paksi bővítésben is szóba került Merkel és Orbán között. A BMW sajtóhírek szerint utóbb cáfolta, hogy Magyarországon nyitnának gyárat.

Lázár János szerdán, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: felmerültek konkrét gazdasági ügyek, amelyeknek pozitív eredményei lesznek Magyarországra nézve. Emlékeztetett, a német vállalatok az elmúlt négy évben 6 milliárd eurót fektettek be Magyarországon, és mintegy 300 ezer embernek adnak itt munkát. 

A konkrétumokat firtató kérdésre a tárcavezető úgy felelt: nagy német tapasztalat van az atomerőművek felépítésével, működtetésével kapcsolatban, ezek bevonását értékelni kell. Felmerült továbbá, hogy a hadiipari kapacitások bővítése vagy beszerzések esetén „német vagy európai technológia is legyen a versenyzők között”.

Lázár János a német ipar magyarországi erősödésének feltételeként határozta meg, hogy olcsó legyen az energia és Magyarország versenyképes legyen. Ehhez a bürokrácia csökkentésével lehet hozzájárulni, ezért veszik komolyan a német vállalatok kéréseit például az új ekáer-rendszerrel kapcsolatban – fejtette ki.

A miniszter közölte azt is: orosz energia nélkül Európa nem lehet versenyképes, így Magyarország számára a legfontosabb kérdés, hogyan tud olcsó gázhoz jutni, a lejáró orosz-magyar gázszerződést képes-e meghosszabbítani.

Lázár János szerint a német és amerikai baloldali sajtó „hadjáratot folytat”, az Angela Merkel látogatása előtti napokban is fenyegető hangvételű cikkeket közöltek annak ellenére, hogy – mint fogalmazott – a német cégek sok pénzt kerestek Magyarországon.

Szólt arról is: egyes vállalatokkal komoly vitái voltak a magyar kormánynak – ezek között említette a Bertelsmannt a Deutsche Telekomot –, de ezeket részben a német kormány segítségével sikerült rendezni.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barnabox
2015. február 04. 14:31
A Habony művek szócsöve (MR 1) tegnap óta mantrázza, hogy jön a BMW. Holott még tegnap este Szijjártó cáfolta ezt! Ez megint a pofátlan félrevezetés, a hülyítés ékes példája. Kell a köznépnek a siker érzete! Igaz?!
liberálzöld.
2015. február 04. 13:42
Jól van Jani! Vehetsz ferrarit is a gyereknek!
trendo
2015. február 04. 12:17
"Ha te tényleg azt hiszed, hogy egy miniszterelnöki szintű találkozó másnapján egy ebben befektetőként érintett cég érdemben nyilatkozni fog, akkor te vagy az agyhalott. Vagy úgy képzeled, hogy Merkel a Siemens, etc. nevében Orbánnal 1000 oldalas szerződéseket írt alá? Érdemi hírek ezekben a kérdésekben hetek vagy hónapok múlva lesznek csak." Ez rendben van. De ha nincsenek érdemi hírek, akkor miért is kell sikerpropagandát fabrikálni egy esetleg elhangzott félmondatos megjegyzésből???
Omega2010
2015. február 04. 10:27
Mondom én, hogy már megint hazudott a Lézer... "Rossz hírek a gazdaságból A megtorpanás egyértelműen látszik: a növekedési kilátások bizonytalanok, az üzleti környezet kiszámíthatatlannak tűnik, a pénzügyi szektor teljesítménye érezhetően csökkenni fog." http://fn.hir24.hu/Gazdasag/2015/02/04/Rossz-hirek-a-gazdasagbol/#sl
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!