Kósa Lajos is vitát folytatna a halálbüntetésről

2015. április 29. 09:53

Nagyon sok embert érdekel, ezért érdemes vitát folytatni a halálbüntetésről – mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a TV2 reggeli műsorában. Kósa szerint a halálbüntetés témájának felvetése egy demokráciában „biztosan nem tilalmas”. A műsorban Tóbiás József az MSZP elnöke úgy vélekedett: azért dobta be most Orbán a halálbüntetés témáját, mert már nincs érdemi kormányzásra programja.

2015. április 29. 09:53

A halálbüntetés nagyon sok embert érdekel, ezért érdemes vitát folytatni róla - mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a TV2 Mokka című műsorában szerda reggel. A politikus úgy fogalmazott: azért, mert beléptünk az Európai Unióba, „még egy csomó témát fel lehet vetni, mert változik az idő, mert változnak a megítélések”. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a halálbüntetés témájának felvetése egy demokráciában „biztosan nem tilalmas”.

A halálbüntetés nagyon sok embert érdekel, ugyanakkor van egy csomó tévhit a halálbüntetéssel kapcsolatban - mondta Kósa, hozzátéve: ezért kell beszélni róla, hogy elmondhassák a pártolói és az ellenzői is az érveiket. A politikus egy kérdésre válaszolva elmondta: ő maga „életpárti”. „Én azt gondolom, amit nem tudunk adni, azt nem vehetjük el” – mondta.

A műsorban a halálbüntetés témájáról beszélt Tóbiás József,  az MSZP elnöke is. A pártelnök szerint Orbán Viktor miniszterelnök csak olyankor veszi elő a halálbüntetés témáját, „amikor már nincs érdemi kormányzásra programja, nem tudja, mit kellene tennie”, ezért „bedob olyan témákat”, amelyek megoszthatják a társadalmat és elterelik a valóságról a figyelmet. Az ellenzéki politikus szerint nincs értelme módosítani a trafiktörvényt, inkább el kellene törölni. Azt mondta, „arra nincs szükség, hogy a haveroknak kézen-közön kiosztott üzleteket továbbra is fenntartson a kormányzat”. Tóbiás József szerint a fóliák leszedése önmagában „pótcselekvés”. 

Jeney Orsolya, az Amnesty International (AI) Magyarország igazgatója a műsorban „látványpolitizálásnak” nevezte a halálbüntetésé témájának felvetését. Ez „látszatválasz” egy nagyon komoly kérdésre, és csak arra alkalmas, hogy elterelje a figyelmet az olyan igazi problémákról, mint például a bűnmegelőzés. Felhívta a figyelmet arra is, nem bizonyított, hogy a halálbüntetésnek van visszatartó ereje. Mester Csaba ügyvéd viszont azt állította, hogy a büntetéseknek – így a halálbüntetésnek is – általában van visszatartó erejük.

Orbán Viktor miniszterelnök keddi pécsi látogatásán a kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Néhány éve azt hitték, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést, de ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő – mondta. A kormányfő szerint a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha állampolgárai védelméről van szó.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. április 29. 15:32
Addig sem foglalkozunk valós kérdésekkel,kedves Mr.20%...
joebacsi99
2015. április 29. 12:23
Amennyiben vitát szeretnék látni, hallani, megnézek egy ócska reality show-t valamelyik kereskedelmi vackon. Az olyan vitát meg feleslegesnek tartom, amikor két kőműves szaki beszélget arról, hogy a homloklebeny bemetszésnél helyi érzéstelenítést vagy altatást alkalmazzanak a sebészek. Lassan, érthetően mondom: nem szeretnék vitát! Nyugalmat szeretnék. Kiszámítható kormányzást. Tervezhetőséget. Sőt, azt szeretném, ha fogalmam sem lenne, ki éppen az aktuális miniszterelnök. Sőt, az sem érdekel, milyen színű, hogy virágra, madárra vagy déligyümölcsre kellene asszociálnom a kormányzó párt(ok) tekintetében. Annyit szeretnék csupán, hogy a közös vagyonból maradjon annyi a 4 éves ciklusok alatt, amiből minden itthon élő magyar állampolgár európai módon megélhet munkavégzés mellett. Kezdetnek ennyi elég is lesz. Azután meglátjátok, kerülni fog mindenre, az oktatáson át az egészségügyön keresztül a nyugdíjakig bezárólag.
kuwiq
2015. április 29. 10:56
Mindenesetre jobb, ha erről vitatkozunk, nem az M4-en vagy a Tiborcz gyerek feltűnő gyorsaságú megazdagodásán. Valahogy, amíg be nem nősült a családba, addig nem bontakozott ki a vitahatatlan tehetsége.
kizökkentidő
2015. április 29. 10:44
A fideszen olyan a köpönyeg mint a ventilátor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!