Süddeutsche Zeitung: Orbán szándékosan keveri a fogalmakat

2015. május 13. 11:29

A német lap a menekültügy kapcsán írt cikket Magyarországról, melyben egyebek mellett arról írnak: a posztszovjet térségben lévő társadalmakra máig jellemző, hogy nehezen viszonyulnak az országban élő idegenekhez, amelynek okát a szerző abban látja, hogy ezekben a társadalmakban az utazás sokáig privilégiumnak számított, a multikulturalizmus pedig tartalom nélküli kijelentés volt.

2015. május 13. 11:29

A Süddeutsche Zeitung című német liberális lap online kiadásában Menekültpolitika – A kvótagyilkos címmel megjelent írásában Cathrin Kahlweit kiemelte, hogy Orbán Viktor „mindenki másnál élesebben agitál” a menedékkérők tagországok közötti elosztására vonatkozó brüsszeli terv ellen, és ebben „a kommunista múlt is szerepet játszik”. A szerző kifejtette: a tervekben szereplő kvóta azzal a hatással járna, hogy Magyarországnak és néhány szomszédos országnak hosszabb távon nem kevesebb, hanem több menedékkérőt kellene befogadnia. Ezt pedig Orbán nem akarja elfogadni, és más kelet-európai politikusokhoz hasonlóan azzal érvel, hogy nem lehet a lakosságot kitenni a menedékkérők által jelentett terheknek. 

Ebben az érvelésben „nagyon határozottan keverednek idegenellenes hangok paternalista és populista hangokkal” – hangsúlyozta a Süddeutsche Zeitung szerzője. Hozzátette, hogy jobboldali és jobboldali populista politikusok a „posztszovjet térségben” kihasználják, hogy a sokáig elzárt társadalmakban az utazás szabadsága privilégiumnak számított, a multikulturalizmus pedig „tartalom nélküli kijelentés” volt, és így ezekre a társadalmakra máig jellemző, hogy nehezen viszonyulnak az országban élő idegenekhez.

A szélsőjobboldali pártok, mint a Jobbik, kihasználják az ellenszenvet az idegenekkel és a romákkal szemben, és az elzárkózást, az „etnikailag tiszta” társadalom eszméjét hirdetik. Orbán „kevésbé radikálisan érvel”, de ugyancsak támaszkodik „a nép hangjára” – tette hozzá Kahlweit, megjegyezve, hogy a miniszterelnök „szándékosan keveri a gazdasági menekült, a terrorista, a menedékkérő, a legális és illegális bevándorló fogalmát”.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2015. május 13. 21:20
"Mit nem beszél az a német, Az istennyila ütné meg!"
illiberator
2015. május 13. 21:15
A liberális-demokrata-cionista mintaállam USA, de Kanada is, ezek közül a menekültek közül egyetlen darabot sem engedne be, a következő repülőjárattal már küldenék is vissza őket.
bumburi
2015. május 13. 20:05
Az etnikailag tiszta társadalmak eszméjét először Wilson amerikai elnök hirdette meg közép európában, ami Magyarország vonatkozásában 1920 június 4-én meg is valósult. Ekkor kezdődött az emberek tömeges deportálása, elüldözése lakhelyükről attól függően, hogy milyen etnikumhoz tartoztak, ekkor kezdődtek a tömeges lakosságcserék.
Tintamin
2015. május 13. 18:21
Orbán egy segg. Nem szándékosan keveri, hanem mert egy ostoba majom. A hívek most nyilván nyígnak, de hát sajnálom őket, mert nekik is csoda, ha van annyi eszük, hogy leülnek szarni. Miközben 600.000 magyar gazdasági bevándorló (más országokban - NYUGATON, BAZMEG!!!), addig a suttyó magyar híveknek idehaza elég egy kis demagóg vergődés, gratulálok mindenkinek, aki ehhez a nevét adja. Maffiaállam Neo-Rákosival: rulez!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!