Kitálal egy Putyin-propagandista troll

2015. június 02. 11:24

Felkapta a nyugati sajtó Ljudmilla Szavcsukot, egy orosz nőt, aki állítása szerint Putyin-propagandista internetes kommentelőként és trollként alkalmaztak. Szavcsuk a német Spiegelnek azt mondta: szándékosan, újságíróként vette fel a munkát, hogy belásson a kulisszák mögé.

2015. június 02. 11:24

Ljudmilla Szavcsuk, egy 34 éves, kétgyermekes orosz nő azzal állt a nemzetközi nyilvánosság elé, hogy „internetes trollként” dolgozott Szentpéterváron – írja az Inforádió honlapja. Szavcsuk elmondása szerint decemberben vették fel őt és két hónapig folytatta ezt a munkát. Arról beszélt: Putyin-párti propagandát kellett tolnia különböző internetes felületeken, fórumokban. A kötelező mondandó lényege az volt, hogy Putyin nagyszerű, az ukránok fasiszták, Európa pedig rothad. Minden reggel megkapták a napi feladatot és témalistát, amiket kommentelni kellett.

Tizenkét órás műszakokban, többfajta nicket és személyiséget (háziasszony, diák, sportoló) felvéve dolgozott, ezért havi 800 eurónyi fizetést kapott.

Szavcsuk a Spiegelnek azt nyilatkozta: szándékosan, újságíróként vette fel ezt a munkát, hogy fényt derítsen a putyinista kommentgyárak titkaira. Most pereskedne az őt alkalmazó céggel, hogy kiderüljön, mi ennek az egésznek a háttere. Szavcsuk munkája során orosz és ukrán fórumozásokkal találkozott, de hallott angol és német nyelvű kommentgyártásról is. Szerinte főleg egyetemisták végzik ezt a feladatot, akik meglátása szerint egyébként teljesen érdektelenek a munkájuk kapcsán, csak írják, amit kell.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2016. június 11. 02:51
Mindenki mindenkit figyel, ezt régóta tudjuk. :-) Szerencsére mi Mandi kommentelők vagyunk elég befolyásosak ahhoz hogy a világ nagyhatalmai árgus szemmel kövessék, hogyan határozunk egy-egy világpolitikai ügyben, és aszerint igazítják a kommunikációs gépezetüket. Viccet félretéve, viszont tényleg egyre gyakrabban van olyan érzésem hogy a kormányzati politika think tankjai a mandi bugyraiban megfogalmazott helyzetértékelések és cselekvési javaslatok mentén alakítják a kormányzati munka és kommunikáció megoldásait. Ehh, Árpi hol is a számlatömböm...? :-D
Horst_Tappert
2015. szeptember 22. 13:32
Na, akkor már érthető a motivációja a mi ballib trolljainknak is...
dick52
2015. június 10. 21:13
Ami azt illeti Europa tenyleg rothad. Viszont ez a no, hazudik, illetve megfizettek.
ördöngös pepecselés
2015. június 10. 21:13
nagy terminátor lehet ez a lúdmilla ahogy a diktatúrára fittyet hányva el sem menekül a JFKra mint ahogy az a Snowden nevű demokrata tette annakidején a másik csapatból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!