Mit csinálnak az SZDSZ volt vezetői?

2015. június 09. 13:18

Az atv.hu utánajárt, mit csinálnak manapság az időközben megszűnt SZDSZ volt vezetői. Kuncze Gábor olvasgat és lakossági fórumokra jár; Pető Iván méltatásokat és beszólásokat kap az utcán; Fodor Gábor politikai túlélőt alakít; Kóka János Ázsiában bizniszel; Retkes Attila pedig a zene világával és a családjával foglalkozik.

2015. június 09. 13:18

Az atv.hu megkereste az időközben felszámolt Szabad Demokraták Szövetségének volt elnökeit, hogy mivel is foglalkoznak manapság. Kis János, az SZDSZ első elnöke ma a CEU oktatója és néha nagyívű tanulmányokat közöl a politikáról. Tölgyessy Péter az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának vendégoktatója, és időnként nyilatkozik az aktuálpolitikáról. Az SZDSZ-t 1992 és 1997 között vezető Pető Iván ma már nyugdíjas, visszavonult a politikától. Az utcán egyesek azt kérdezik tőle, mikor tér vissza a politikába, mások viszont beszólnak neki.

Pető után két alkalommal is Kuncze Gábor volt az SZDSZ elnöke, ő vezette a leghosszabb ideig a liberális pártot. Elmondása szerint ideje nagy részét olvasással, lakossági fórumokon való szereplésekkel és baráti összejöveteleken való részvételével tölti, valamint a híreket is folyamatosan figyeli. Kuncze a médiában is elég gyakran megszólal az aktuálpolitikai eseményeket értékelve. Magyar Bálint 1998 és 2000 között vezette az SZDSZ-t: jelenleg nyugdíjas, a Pénzügykutató Intézet munkatársa, kelet-európai országok oktatási minisztériumaiban alkalmi jelleggel szaktanácsadó. Az immár kétkötetes Magyar polip (A posztkommunista maffiaállam) című könyveire úgy tekint, mint amelyek ötvözik tudományos, közéleti és politikai tevékenységét is életének ebben a szakaszában. Magyar után rövid ideig Demszky Gábor volt az SZDSZ elnöke: a volt budapesti főpolgármester az elmúlt években külföldön is élt, és mostanában néha beleszól az ellenzéki politika alakulásába.

Az SZDSZ végjátékának elnökei közül Kóka János üzletemberként folytatja munkásságát: magától Szijjártó Péter mostani külügyminisztertől kapott diplomataútlevelet, hogy sikeresebben bizniszelhessen Ázsiában. Kóka az atv.hu-nak elmondta: 2010 után visszatért oda, ahonnan érkezett, a vállalkozás és innováció világába és ez eddigi pályafutása „egyik legizgalmasabb feladata”. Nem tervezi visszatérését a közéletbe, így azt sem tudja elképzelni, hogy ismét egy párt színeiben politizáljon. Kóka nagy ellenlábasa, Fodor Gábor az egyetlen most is aktív, főállású politikus: elérte, hogy felkerüljön a 2014-es ellenzéki összefogásba, azóta független képviselő az Országgyűlésben. 

A még úgy-ahogy működő SZDSZ utolsó elnöke Retkes Attila volt: ő visszatért a politika előtti elfoglaltságaihoz: zenei menedzsmentet tanít a Zeneakadémián és zenei kiadót is vezet. „Sem rövid, sem hosszú távon nem tervezem a visszatérést a politikai életbe. Megpróbáltam, de inkább a szakmai életet és a családomat választottam” – mondta Retkes az atv.hu-nak.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2015. június 11. 07:58
Mocskos kommunisták a magyar népet az állami vagyonok közelébe se engedték,sőt a munkásoknak mindig csak annyit fizettek éhen ne haljon a családja nehogy riválisa legyen a kulákká meggazdagodott kommunista vezetőknek,ne tudjon privatizálni ,ne tudjon tőkével rendelkezni.
áfonya
2015. június 11. 07:35
1989 után igyekeztek a politikába ,8 évük volt rá hogy megszedjék magukat , dolog nélkül kiskirálykodnak,ez volt a céljuk dollárkommunisták módjára éljenek.Gyurcsány szintén elmondta a tvben ,minek dolgozzon ,munka idegesíti ,politikában senki ... Szdszről évekkel a gengszter váltás előtt nem hallottunk ,hirtelen gomba módra elő bújtak előre kidolgozott terv volt a szabad rablás. tudták a kommunista rendszert felváltja a dollárkommunizmus korszaka hamarosan beépülhetnek az élvonalba ,Kádár kinevelt generációja háttérben meglapulva várt az alkalomra. Elérték a céljukatl meggazdagodva pöffeszkednek az át rendezett állami vagyonuk felett
cutcopy
2015. június 09. 17:21
Aha és amúgy miből élnek..?
Akitlosz
2015. június 09. 16:11
Az összes dicstelen, bukott politikus. De nem látják ezt be, ahogyan az egykori MDF-esek sem, s tovább osztják az észt, bár már 0,1%-os támogatottságuk sincsen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!