Volt munkatársait ölte meg a virginai lövöldöző

2015. augusztus 26. 21:31

A The Telegraph információi szerint mentális problémákkal is küzdött az a férfi, aki élő adásban lőtte le volt kollégáit Virginiában, majd megpróbált öngyilkos lenni. Vester Lee Flanagan-nek dühkezelési problémái voltak, ezért több tévécsatornától rúgták ki, többek közt a WDBJ7-től is, akinek újságíróit megölte.

2015. augusztus 26. 21:31

Mindkét áldozatával, volt munkatársával haragban volt Vester Lee Flanagan, a Virgina állambeli lövöldöző, aki élő adásban lőtte le egykori kollégáit, Alison Parkert és Adam Wardot. Emellett kiderült: hosszú története van annak, hogy a férfi fenyegette a munkatársait – írja a The Telegraph a virginiai lövöldözőt bemutató cikkében.

Flanagant, akit a médiában Bryce Williams-ként ismertek 2013-ban rúgták ki a WDBJ7 csatornától a dühkezelési problémái miatt, valamint a csatorna menedzsere szerint a férfinek vad állításai voltak rasszista kijelentésekről. Egyes jelek szerint a férfi hosszútávú mentális betegségben szenvedett.

A lövöldözést követően a férfi Twitteren magyarázta meg tettét: szerinte a 24 éves alison Parker rasszista megjegyzést tett rá, míg a 27 éves Ward jelentést tett róla a humánerőforrás-osztályon, miután együtt dolgoztak. A Twitteren Flanagan azt írta, hogy az esetekkel kapcsolatban panaszt nyújtott be az Egyesült Államok Egyenlő Bánásmód Bizottságához.

A gyilkosság előtt a férfi egy 23 oldalas faxot küldött az ABC News-nak, amely nem áll kapcsolatban a WDBJ-vel kedd éjjel és szerda reggel között. A fax tartalmát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, és azt sem tudni, hogy az üzenetet még a gyilkosság előtt, vagy után fedezték csak fel. A faxot továbbküldték a rendőrségre.

Flanagan a gyilkosságot reggel 6:45 környékén követte el, és a mobiltelefonjával videóra is vette azt. A 41 éves férfi odasétált a Bridgewater pláza erkélyére, ahol a két áldozat Vicki Gardnerrel, a helyi kereskedelmi kamara vezetőjével készített élő riportot. A férfi által készített videón jól látható, hogy először csak Parker felé tartja a fegyvert, majd utána hátralép párat, megnézi az operatőrt is, majd több lövést ad le a műsorvezetőnőre, aki a lövések után elfut. Ezután a kép elveszik, de további lövések és sikolyok hallatszanak a videón. A televízióban a reggeli tévénézők élőben láthatták a lövöldözést, a földre esett kamerán a képernyőn egy pillanatra fel is tűnt egy fekete ruhás alak, kezében fegyverrel.

A gyilkos ezután egy 2009-es szürke Ford Mustanggal elmenekült a helyszínről. A férfit röviddel 11:30 előtt vették észre a rendőrök az Interstate 66-os úton. Flanagan nem sokkal később leszaladt az útról és balesetet szenvedett. Ekkor a férfi öngyilkosságot kísérelt meg. Jelenleg kórházban kezelik, ahogy az interjúalanyt, Vicki Gradnert is, aki szintén megsérült a lövöldözésben.

A csatorna vezetője, Jeff Marks az eset után elmondta: „Nem tudom eléggé kifejezni, hogy mennyire szerettük őket. Teljesen össze vagyunk törve”. A csatorna vezetője Flanaganről is nyilatkozott: „Nem vagyok benne biztos, hogy azt szeretném, ha túlélné, vagy ha meghalna. Ha meghal, akkor egy gyáva kiutat választott, ha túléli, akkor pedig tárgyalásra mehet” – mondta el Marks.

Hozzátette: „Flanagan egy boldogtalan ember volt. Riporterként alkalmaztuk és volt tehetsége és tapasztalata is a munkájához, annak ellenére, hogy előtte egy darabig nem dolgozott a médiában. Azonban hamar arról vált ismerté, hogy nehéz vele együtt dolgozni. Végül, miután egyre többször volt dühös valamiért, elbocsátottuk őt. Akkor a rendőrök kísérték ki az épületből. Azóta többször nyújtott be keresetet az Egyenlő Bánásmód Bizottságához mindenféle panasszal”.

A kereseteiben az elkövető azt állította, hogy rasszista megjegyzéseket tettek rá, ezt azonban senki sem tudta megerősíteni, így koholt vádaknak tekintették őket. A férfi kereseteit a bizottság elutasította. 

Flanagan San Franciscóban szerzett televíziós újságíróként diplomát és mint gyakornok, 1993-ban már el is helyezkedett a városban a KPIX-TV-nél. 1997-től már élő adásban volt riporter és az egyik alapembere volt a floridai WTWC televíziónak. Ekkor már a Bryce Williams nevet használta. A karrierje azonban 2000-ben megszakadt, amikor bizarr viselkedése és az alkalmazottak fenyegetése miatt kirúgták. A kirúgása után beperelte a társaságot, mondván, hogy az egyik producer majomnak nevezte őt és faji megkülönböztetés érte. A pert 2001-ben megszüntették.

Ezután a férfi call centerekben volt ügyfélszolgálati képviselője több nagy cégnek is. 2002-ben visszatért a televíziózás világába, mint riporter és producer Észak-Karolinában. Ezt az állását 2004-ben hagyta ott, majd az NDG Interactive nevű vállalat kommunikációs osztályán töltött el hét évet. Utolsó munkahelye a WDBJ7 csatorna volt, ahol 2012-ben kezdett dolgozni mint újságíró, azonban még egy év sem telt el és kirúgták a csatornától a viselkedése miatt. 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2015. szeptember 03. 20:59
Annyira 'érdekel' ez az álprobléma, hogy lassan el is felejtem a napi többezer hazánkban ideiglenesen itt tartózkodó agresszív és betegségekkel telített illegális bevándorlót, a szíriai ember és szívevő idiótákat, valamint az ukránok napi civilgyilkolását ...
Energetikus
2015. augusztus 28. 03:30
R.I.P. - de minden tiszteletem mellett ez újságírói önreklámozás - minden meghalt újságíró halálhíre sajtóhír ... - de hány fejönöt rúgott agyon a tehén ... - gúglizhattok ... - na és az oly nagy sajtó-érdeklödésnek számító repülö-szerencsétlenségek áldozatainak nevét sem közlik ... - pedig kevesebben vannak, mint az utak halottjai ...
Fakutya Vigyora
2015. augusztus 28. 03:30
Azért gyilkosságért nem kell az óperenciás tengeren túlra menni. Ez miért hir itt?
fot0n
2015. augusztus 28. 03:30
A napi átlag gyilkosság 40 az Államokban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!