Kormányszóvivő: Nem vesznek el feladatok az átszervezéssel

2016. január 22. 09:04

Hatékony, modern állam kialakítása a cél a tervezet intézményátszervezésekkel – mondta el Kovács Zoltán az állami hírtévében. A kormányszóvivő szerint nem kell attól tartani, hogy a változások következtében funkciók vagy feladatok vesznének el.

2016. január 22. 09:04

Nem vesznek el funkciók, feladatok a kormány által tervezett intézményátszervezésekkel – emelte ki a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. Kovács Zoltán a legfontosabbnak azt nevezte, hogy egy hatékony, modern állam alakuljon ki Magyarországon. Mint elmondta: 73 olyan háttérintézményről van szó, amelyek minisztériumokhoz vagy hatósági tevékenységhez kapcsolódva folytatják munkájukat. Itt a párhuzamosságokat ki kell iktatni, és ha lehetőség van, fel is kell számolni az ilyen intézményeket. Emellett meg kell vizsgálni hogy mely minisztériumokhoz, kutatási tevékenységhez, egyetemhez rendelve lehetne ezt a munkát tovább folytatni.

A kormányzati struktúra, közigazgatás áttekintése, átszervezése már öt éve zajlik – közölte a kormányszóvivő, hozzátéve: ebben lépésről-lépésre haladnak tovább. Kovács Zoltán kiemelte: az állam „optimális, jó működése” szempontjából ezt a munkát folyamatosan kell végezni. 

Több mint 70 intézmény helyzete változik

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint hetven állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi. A kormány csak kivételes esetben lát arra lehetőséget, hogy ezek a költségvetési szervek, hivatalok, intézmények megmaradjanak – mondta a miniszter, aki a biztosan megmaradó intézmények közé sorolta a rendőrséget, a honvédséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot és a Szociális Főigazgatóságot. Lázár János az átalakítandó intézmények között említette az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, a nyugdíjfolyósítási intézetet, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt, valamint a közlekedési hatóságot. A kormány február 10-én dönt erről a kérdésről – közölte.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bácskai Bicska
2016. január 22. 16:36
:)
Gombóc XVI. Artúr
2016. január 22. 10:48
Akkor a bürokrácia csökkentése következtében meg fog szűnni a Miniszterelnöki Kabinetiroda Minisztérium is??
bunko_jobbos
2016. január 22. 10:05
Elárulom, hogy ugyanannyi feladatot nem lehet sokkal kevesebb emberrel elvégezni. Ez önámítás csak, a közgazdasági egyetemek ámítása. Két esetben lehet: -kevesebb feladatot látunk el, -valamilyen technikai újítás áll a háttérben. Utóbbiról nincs szó (mondjuk a Hagyományok Házának a feladataihoz nem jött létre mostanában új technikai csoda), a másik állítólag meg nem lesz. A reformátusok reformálnak. Ez ilyen. (Csak hirtelen Viktor, Balogh, Kövér, Lázár jut eszembe, akik biztosan reformátusok.) Nem viccből írtam, még csak nem is rossz szándékkal, de valószínűleg a családi vonások mások a reformátusoknál, mint máshol. A több száz évvel ezelőtti üldöztetés + bátor vallásváltás valszeg öröklődött kulturálisan. Mi, katolikusok meg olyanok vagyunk, mintha be lennénk lassítva narkóval, lásd Antall Józsi. (Haverom szerint az ostyába teszik :-) ) Ezek örökké reformálni fognak, csak szólok előre, nem lesz megállás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!