Rekordévet zárt a turizmus tavaly Magyarországon

2016. február 10. 10:31

Rekordévet zárt a turizmus 2015-ben – jelentette ki Varga Mihály szerdán budapesti sajtótájékoztatóján a KSH adataira hivatkozva. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: az országba látogatók száma jelentősen, 10 millió 350 ezerre nőtt.

2016. február 10. 10:31

Igazolódtak a várakozások, a turizmus újabb rekordévet zárt 2015-ben – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatait kommentálva. A miniszter kiemelte, a vendégek száma jelentősen, 10 millió 350 ezerre nőtt, soha ennyi látogató Magyarországon nem volt. A vendégéjszakák száma 25,7 millióra emelkedett, így a turizmus szálláshelyei rekordbevételt, 368 milliárd forintot értek el tavaly.

Az elmúlt évben az 1,2 millió SZÉP-kártyára a munkáltatók 90,5 milliárd forintot töltöttek fel, ami 20 százalékkal több az előző évinél. Varga Mihály örömteli folyamatnak nevezte, hogy a munkáltatók egyre inkább érzik: a munkavállalók megtartásának eszköze a béremelésen túl a plusz juttatás. A miniszter hangsúlyozta, a következő években a turizmus növekedése tartós maradhat.

A részletekről szólva Varga Mihály kifejtette, kedvező, hogy nemcsak Budapesten, hanem az ország valamennyi régiójában nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma. Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a turizmus részaránya a bruttó hazai termékben (GDP) már meghaladja a 9 százalékot, míg néhány évvel ezelőtt még 7 százalék volt ez az arány. A kormány ebben az évben 8,5 milliárd forintot biztosít turisztikai marketingre – közölte. A turizmus átalakításáról kormányzati és szakmai egyeztetések folynak, a kormány várhatóan még ebben a hónapban meghozza a döntéseket – mondta Varga Mihály.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vezetéknév Utónév
2016. február 10. 13:38
Azt, hogy a kivándorolt magyarok százezrei időnként hazanéznek nem nevezném turizmusnak.
tevevanegypupu
2016. február 10. 13:33
Nem szeretném Mihályt elkeseríteni, de az a romkocsma turizmusból adódik..járt egyébként vasárnap hajnaltájt arrafelé, és megszemlélte a környező utcákat, hogy mi van ott?
ellenforradalmár
2016. február 10. 11:07
Rekordévet zárt a turizmus tavaly Magyarországon Origo: Sokkal kevesebb német turista jön Magyarországra http://www.origo.hu/gazdasag/20160210-ksh-idegenforgalom-tavalyi-adatok.html
3M..
2016. február 10. 11:07
Ezt a számot még tovább lehetne emelni, ha befejeznénk az ész nélküli szankciózást. Oroszországból érkező túristák korábban Hévízre igen szívesen jártak. A helybéliek panaszkodnak is a hiányuk miatt, mert korrekt, nagyvonalú vendégek voltak. Szemben az osztrák sóher vendégekkel, akik a többszörös jólétük ellenére az utolsó fillért is visszakérik a pincérnőktől. Mocskos pökhendi, tetű banda. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!