Kiparodizálta egy német tévéműsor Erdoğant, diplomáciai botrány lett belőle

2016. március 29. 16:45

A török külügyminisztérium behívatta a német nagykövetet az NDR német csatorna egyik szatirikus műsora miatt, amely egy Recep Tayyip Erdoğant és a török-EU megállapodást kifigurázó dalt közölt. A törökök a műsor letiltását követelik, a német kormány hallgat, a tévé főszerkesztője kiakadt.

2016. március 29. 16:45

Március 17-én adta le az NDR Extra3 című szatirikus műsora azt a közel kétperces videót, amiben a török elnökről, Recep Tayyip Erdoğan-ról énekelnek egy szatirikus dalt. A dal közben az elnökről mutatnak felvételeket, többek közt olyat, amiben Angela Merkellel találkozik. A műsor azonban diplomáciai lépésre sarkallta a török külügyminisztériumot, így Németország törökországi nagykövetét behívatták a minisztériumba Ankarába – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Martin Erdmann-tól a kettő perces műsor letiltását kérték, amelyet a YouTube-on több mint 660 ezren néztek meg.

A dalban Erdoğan-t a Boszporusz nagylábon élő főnökének nevezik, és többek között a palotaépítési projektjét kritizálják, aminek rendkívül magasak a költségei, illetve több kép van arról is, amikor tüntetések vannak és ezek ellen a rendőrök könnygázzal vagy vízágyúval, esetleg gumibotokkal lépnek fel. A dal egyik sorában megemlítik, hogy börtönbe zártak újságírókat, mert Erdoğan-nak nem tetszett, hogy megírták: Törökország titokban fegyverekkel támogatja a dzsihadistákat. 

Az NDR televízió főszerkesztője bírálta Törökországot, amiért kísérletet tesz arra, hogy egy TV-adást befolyásoljon. Andreas Cichowicz szerint nem összeegyeztethető a sajtó és szólásszabadság általuk vallott felfogásával az, hogy a török kormány a diplomáciailag aktívvá válik egy TV-adás miatt. A főszerkesztő hozzátette: szerencsére Németországban a politikai szatíra megengedett.

Az NDR még nem kapott panaszt a törökök által kritizált adás miatt. A szatirikus műsor szerkesztősége Facebookon a hónap dolgozója díjat is odaítélte a török elnöknek. A német diplomácia hivatalosan még nem reagált az Erdoğan-dalra és a törökök kérésére.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. június 11. 13:45
A törökök a jugoszlávok helyett kellettek a németeknek, mert nem volt aki összesöpörjön meg elmosogasson utánuk.
egysegelem
2016. április 12. 01:30
Nem latom a problemat, a torokok beprobalkoztak a nemet kormanynal, akinek erre annyit kell valaszolni, hogy: lofaszt. Holnap is felkel a nap.
Dénia
2016. március 31. 14:05
Egyenlőre a német kormány csúszkál térden a törökök előtt, úgyhogy ez most nem aktuális, amit mondasz.
koronaszepe
2016. március 31. 11:02
Lehet, hogy Erdogan sem közszereplő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!