Hatalmas dugók: kiakadt az osztrák kormányra a hegyeshalmi polgármester

2016. augusztus 16. 09:28

Az osztrák-magyar határon fekvő település polgármestere úgy érzi, ők isszák meg a levét annak, hogy az osztrák kormány fittyet hányva a határon gyorsabban áthaladó forgalmat célul kitűző magyar tervekre saját ellenőrzési pontot hozott létre. Nemcsak az M1-es pálya dugul be emiatt, hanem néha Hegyeshalom is.

2016. augusztus 16. 09:28

Az osztrák belügyminisztérium 11 hónapja jelentette be, hogy a migrációs krízis miatt ideiglenesen bevezeti a határellenőrzést Ausztria határain, így Hegyeshalomnál is. Mint azt a Kisalföld keddi száma írja, április 25-e óta folyamatosan kint állnak az osztrák rendőrök az M1-es autópálya hegyeshalmi határátkelőjénél, folyamatosan torlódásokat, akár kilométeres sorokat okozva ezzel. A Győr-Moson-Sopron megyei napilap felidézi: július 4-én 30 kilométeres kamionsor állt az autópályán az osztrák intézkedés miatt.

Az Ausztriába igyekvők az autópálya helyett gyakran inkább az 1-es számú főutat és a hegyeshalmi kishatárt választják. (Még külön Facebook-csoport is van, ahol az Ausztriába ingázó mosonmagyaróváriak és szigetköziek szinte percenként osztják meg a nagy- és kishatárnál tapasztalható aktuális várakozási időt – a szerk.)

Szőke Lászlónál, a határmenti település polgármesterénél betelt a pohár: „Ennek mi isszuk a levét” – fogalmazott. „Mint a határátkelő üzembentartóinak, rengeteg feladatot ad nekünk a terület tisztán tartása. A várakozó kocsikból kidobálják a szemetet, cigarettacsikkeket, amit nekünk kellene feltakarítanunk.” Hegyeshalom polgármestere a Kisalföldnek külön kitért arra is, hogy az eddigi legkatasztrofálisabb nap július első vasárnapja volt, amikor a dugó a kilencvenes évek elejét idézte.

A polgármester a Kisalföldnek elmondta, számos lakossági panaszt kapott, hiszen a kishatár felé közlekedők nem csupán a település egyre gyakrabban beduguló főutcáján mennek végig, előfordul az is, hogy a párhuzamos mellékutcákon is megtelnek. Szőke reméli, ilyen még egyszer nem fordul elő, ugyanakkor két húzós hétvégére még számít.

Szőke László beszámolt arról is, hogy a nagyhatár akadálymentesítésére készült egy magyar terv. Jelenleg az a helyzet, hogy a dokumentumok ellenőrzése előtt egysávosra szűkül a pálya. A terv azonban elbontana egy épületsort a határon, ami által jóval gyorsabban haladhatna ott a forgalom. „Az osztrákok ezt nem fogadták el, és saját ellenőrzési helyszínt alakítottak ki. A határátkelőkre érvényben lévő szabályok szerint egyébként a személyforgalmat a magyarok ellenőrizhetnék ott” – nyilatkozta a Kisalföldnek Hegyeshalom polgármestere, aki korábban fináncként dolgozott a határon.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2016. augusztus 16. 19:21
Aki tudja kerülje el Ausztriát. Mi is a francia nyaralást Szlovénián keresztül értük el. Majd ha látják a sógorok az úthasználati díj kiesést talán észhez térnek.
krisztoforo48
2016. augusztus 16. 18:57
Le kell zárni a bejövő forgalom elől az átkelőt és minden járművet tételesen ellenőrizni.Ilyen egyszerű.
illesl
2016. augusztus 16. 13:32
A MAGYAR OLDALON IS EL KELL KEZDENI BUZGERÁLNI A BEUTAZÓKAT. AJTÓT KI, ID, CSOMAGTARTÓFEDELET FEL, MAJD A LABANCOK FŐVÁROSÁNÁL ÁLL MEG A DUGÓ VÉGE. MIÉRT NE LEHETNE ŐKET IS SZÍVATNI. EMLÉKSZEM MÉG A PUDERKANZLER MAGYAROKAT ALÁZÓ SZAVAIRA. MOST ÉLVEZZÉK A BEHÍVOTT VENDÉGEKET, EGYESÜLJENEK CSAK VELÜK SZAKÁLLAS NŐ JELIGÉRE:..
Sitiveni Klein
2016. augusztus 16. 13:27
Most kéne visszasegíteni a korábbi hóakadály megszüntetést az osztrákoknak. Egy-két tolólapos gép segítene az osztrák oldalon....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!