Távozik a Huffington Post alapító főszerkesztője

2016. augusztus 12. 08:06

Új vállalkozása miatt távozik Arianna Huffington a 2005-ben alapított, nem titkoltan a demokraták szekerét toló Huffington Post főszerkesztői székéből.

2016. augusztus 12. 08:06

Távozik a The Huffington Post című hírportáltól a társalapító Arianna Huffington, akit a digitális média nagyasszonyaként tisztelnek az Egyesült Államokban. A görögországi születésű Arianna Huffington mintegy tizenegy évvel ezelőtt hozta létre a nevét viselő The Huffington Post című portált, akkor még csak más portálokon megjelenő cikkek és kommentárok gyűjtőoldalaként, fizetés nélkül dolgozó bloggerek munkájára építve. A weboldal azonban hamarosan olyan népszerű lett, hogy Arianna Huffington önálló szerkesztőséget hozott létre, és a Huffington Post az amerikai digitális médiavilág egyik legnagyobb és legkeresettebb orgánuma lett. A Huffington Post erősen demokrata irányultságú, a portál minden Donald Trumpról szóló cikkét dehonesztáló szerkesztői lábjegyzettel látja el, míg Hillary Clintont elnökjelöltségét FŐNÖK-címlappal üdvözölte.

Az idén 66 éves Arianna Huffington tavaly júniusban új szerződést kötött az időközben eladott digitális médiabirodalom új tulajdonosával (a The Huffington Postot 2011-ben az AOL internetszolgáltató és médiavállalat vásárolta meg, 2015-ben pedig az AOL-t a Verizon telekommunikációs konszern vásárolta fel). A szerződés értelmében 2019-ig irányította volna elnökként a médiabirodalmat és főszerkesztőként az internetes lapot. A szerződés ugyanakkor lehetővé tette számára, hogy újabb vállalkozást indítson, régi tervét váltsa valóra egy egészségüggyel és wellnesszel foglalkozó vállalkozással. A múlt héten csütörtökön azonban bejelentette: távozik a The Huffington Posttól, mivel a két vállalkozást nem tudja együtt csinálni.

Konzervatívból liberális

Arianna Huffington az 1990-es években konzervatív politikai kommentátorként vált ismertté az Egyesült Államokban. Akkori férje, Michael Huffington, egy texasi olajmilliárdos örököse 1994-ben republikánus színekben indult a szenátusi választásokon, ám alulmaradt Diane Feinsteinnel szemben. Kampányát jórészt Arianna irányította. A válás után azonban Arianna Huffington otthagyta a Republikánus Pártot is, és a liberális médiában tevékenykedett, majd 2005-ben Kenneth Lererrel és Jonah Perettivel együtt létrehozta a The Huffington Postot. Az eredeti elképzelés szerint a weboldal a jobboldali Drudge Report liberális párjaként indult. Közben Lerer és Peretti is kiszállt, Peretti létrehozta a BuzzFeedet, Lerer pedig pénzügyi szakember lett.

A Huffington Post terjeszkedett az Egyesült Államok határain kívül is: megjelent a francia, az olasz, az angol, a mexikói, a görög változata is, s ma már tizennégy országban jelenik meg a helyi „HuffPo” és hozzávetőlegesen százmillióan olvassák szerte a világban.

Arianna Huffington új vállalkozása, a Thrive Global novemberben indul.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. augusztus 31. 11:21
American 444.
Sipi2
2016. augusztus 15. 01:20
Ez lenne a független sajtószabadság hazája?
gabor7th
2016. augusztus 12. 15:38
Hát a milliárdosok könnyen váltanak pártot... épp melyik fekszik jobban az érdekeiknek. Talán még egy kis női bosszú is volt a dologban. A lényeg, hogy mostmár más fogja vezetni az általa kreált agymosógépet.
magichorze
2016. augusztus 12. 15:37
Talán nem ennyire nyíltan, de a legtöbb mainstream"független" sajtótermék ugyancsak Clintonné seggét nyaldossa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!