Fedezze a Google és a Facebook a közérdekű újságírást?

2016. november 11. 16:54

Nagy-Britanniában a digitális óriásvállalatok egy százalékos adójával fedeznék a közérdekű tájékoztatást az újságírók és a média képviselőinek javaslata szerint. A független és non-profit újságírás mellett kardoskodó szervezetek úgy látják: a Facebookhoz és Google-höz hasonló vállalatok miatt haldoklik az iparág.

2016. november 11. 16:54

A Média Reform Koalíció (MRC) és a Nemzeti Újságíró Szakszervezet az Egyesült Királyságban azt szorgalmazza, hogy az olyan digitális óriásvállalatok, mint a Facebook és Google finanszírozzák a közérdekű újságírást – számol be a The Guardian.

A Digitális Gazdaság Törvénytervezet kiegészítése az internetes óriások egy százalékos pluszadóját célozza meg, ami a haldokló független és non-profit tájékoztatásra kéne fordítani a javaslat szerint. 

Az MRC közleményében azt írja, hogy ezek a vállalatok óriási profittal és minimális adózással működnek az országban, eközben pedig kivéreztetik az újságírást. 

Des Fredman, a szervezet titkára kifejtette: ideje, hogy a szakpolitika reagáljon a tátongó lyukakra a sokszínű médiában, amire a demokráciának kiemelt szüksége van. Hozzátette, a médiának elsődlegesen a közérdeket kéne szolgálni a tulajdonosok és a tőkések érdekei helyett.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2016. december 25. 13:16
Tompika zseniális ötletét loptál el. Ő sportot akar támogatni a megabyte adóból.
paraklétosz
2016. november 17. 23:08
Nem-e inkább lélegeztetőgépeket kéne venni abból a zegyszázalékbó'?
Apanna
2016. november 13. 22:15
Való igaz. Amióta net van, haldoklik a papír alapú sajtó, könyvkiadás, amióta Facebook van, meghaltak a netes szolgáltatók is. A politikai virtuális oldalakat nem tehették tönkre , hisz szépen profitálnak, főleg azért, mert lassan ők irányítják a politikát is. Elég egy lejárató poszt, és máris megtörtént a karaktergyilkosság. Ez úgy működik mint annak idején egy egy sztárszinész, vagy a maga szakmájában ügyes ember lejáratása. Akkor pletykaként, lásd Bara Margit, akit az akkori kommunisták egy életre tönkrevágtak. Most a netes portálok ugyan ezt csinálják, és soha nem fogjuk megtudni, ki a pletykák atyja.Na ebből van a kattintás, és a profit, meg ki tudja ki fizeti a révészt.. Elég ha egy pilutikusról felröppen a hír, hogy buzi, vagy az ügyvédjéhez saját kódja van, és beindul a tudatlan egyszerű emberek fantáziája. Ma még csak buzi, vagy tolvaj, holnap már akasztanának. Szóval működik a gépezet, és soha nem tudjuk meg ki a karaktergyilkos... Majd esetleg húsz év múlva. De ami igaz, az igaz. Ezek a megaportálok azok, akik megölték a kisebb portálokat,milliárdokat kaszálnak, minimális adózás mellett.
Akitlosz
2016. november 13. 22:14
"a Facebookhoz és Google-höz hasonló vállalatok miatt haldoklik az iparág. " Inkább a színvonaltalan munkájuk miatt. Egyszerűen nem végeznek olyan minőségű munkát, amiért pénzt lehetne kérni, de legalábbis kapni. Szóval csak haldokoljanak is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!