Semjén: Minden nemzetrésznek meg kell maradnia

2016. november 16. 10:37

A magyar megmaradáshoz erős anyaországra van szükség, de az is fontos, hogy minden egyes nemzetrész külön-külön is megmaradjon – mondta Semjén Zsolt a magyar szórvány napja alkalmából adott szerdai interjújában. A miniszterelnök-helyettes szerint a Kárpát-medencében élő tömb magyarság – először Trianon óta – létszámában és százalékosan is erősödött.

2016. november 16. 10:37

A magyar nemzet akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrész megmarad – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért is felelős miniszterelnök-helyettes a magyar szórvány napja alkalmából a közmédiának adott interjújában, amelyből a szerdai 180 percben közöltek részletet. A miniszterelnök-helyettes közölte: történelmi okok miatt háromból egy magyar nem él Magyarországon, „részint, mert a trianoni határok elszakítottak minket egymástól, részben a háborúk után, illetve a kommunista rendszer elől menekültek a nagyvilágba”. 

Semjén: Minden egyes nemzetrésznek meg kell maradnia

Semjén Zsolt hangsúlyozta: csak akkor van magyar megmaradás, ha minden egyes nemzetrész megmarad. Ehhez erős anyaországra van szükség, valamint meg kell erősíteni a Kárpát-medence történelmi magyarlakta térségeit, és meg kell tartani a nyugati világban való diaszpórát. 

A Kárpát-medencében élő tömb magyarság – először Trianon óta – létszámában és százalékosan is erősödött, sőt a vegyes házasságoknál a magyarok asszimilálják a többségi nemzethez tartozókat. Ez a jellemző Székelyföldön, a Csallóközben, azonban „a szórványban súlyos a fogyás” – jelentette ki. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: az állampolgárság nagyon fontos, mert személyes köteléket hoz létre a magyar állam és a külhoni magyar között. 

Mindenütt legyenek magyar iskolák

A szórványban élők létszámának csökkentésével kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy „hídfőállásszerűen” mindenütt legyenek magyar iskolák, a nagyobb iskolaközpontok körül pedig kollégiumok, hogy így biztosítsák,  mindenkinek meglegyen hozzáférési lehetősége a magyar oktatáshoz. 

Kiemelte a vasárnapi iskolák jelentőségét, ahol a magyar nyelvet szórványkörnyezetben is tanítani lehet, és azt, hogy a magyar iskolák, kollégiumok legalább olyan szintűek legyenek, mint a többségi társadalomé, hogy intellektuális előny legyen oda járni.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. november 16. 16:28
Juncker - merkel behívott szabadcsapatai kószálnak Európa szerte.
Ellensúly
2016. november 16. 15:24
Abban minden magyar egyetért, hogy minden nemzetrésznek meg kell maradnia. De akkor ti miért nem tesztek ezért a célért? A nemzetpolitikátok egy nagy büdös semmittevés.
noMores
2016. november 16. 14:47
A fideszesek őskeresztyének?
Fahrenheit 451
2016. november 16. 14:27
nem igaz, hogy Magyarországon nincs alkalmasabb nemzetiségisnek vagy miniszterelnök-helyettesnek.. de úgy látszik, hogy most ezekhez is elég hazudni: "A Kárpát-medencében élő tömb magyarság – először Trianon óta – létszámában és százalékosan is erősödött" (jobban, mint ahányan kivándoroltak a Kárpátmedencéből?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!