Tiltakozás cenzúra miatt

2016. december 20. 12:11

Szerkesztőségünk és újságíróink megdöbbenéssel tapasztalják szóbeli tájékoztatás és e-mailek útján, hogy a közpénzből működtetett, az Emmi fenntartása alá tartozó kulturális intézmények, múzeumok szakemberei nem nyilatkozhatnak rádiónkban, munkatársaink nem készíthetnek riportot a meghirdetett kulturális programokon sem a résztvevőkkel, sem az intézményben dolgozó szakemberekkel.

2016. december 20. 12:11
Lánchíd Rádió

A Lánchíd Rádió teljes vezetősége és szerkesztői tiltakoznak az ellen, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tiltólistára tette a műsorainkból érkező megkereséseket. Tiltakozásunkat fejezzük ki továbbá amiatt, hogy a kultúrához való hozzáférés, az információátadás joga a médiacsatározás színterévé vált.

Szerkesztőségünk és újságíróink megdöbbenéssel tapasztalják szóbeli tájékoztatás és e-mailek útján, hogy a közpénzből működtetett, az Emmi fenntartása alá tartozó kulturális intézmények, múzeumok szakemberei nem nyilatkozhatnak rádiónkban, munkatársaink nem készíthetnek riportot a meghirdetett kulturális programokon sem a résztvevőkkel, sem az intézményben dolgozó szakemberekkel. A közelmúltban arra is volt példa, hogy egy előre egyeztetett riportot a helyszínen szakítottak félbe, mondván, hogy most érkezett meg a felvétel megtiltását tartalmazó e-mail a minisztérium sajtóosztályától.

A Lánchíd Rádió műsoraiban mindig is kiemelt szerepet kapott az ország kulturális életének, sokszínűségének, kulturális eseményeinek politikától független bemutatása.

Számunkra kifejezetten megdöbbentő, hogy a folyamatos bojkottot az adventi időszakra időzítették. Értetlenül állunk az előtt, hogy hallgatóinkat megfosztják azoktól az információktól, amelyekhez rádiónkon keresztül juthattak a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepéhez, a karácsonyhoz kapcsolódó kulturális események, programok kapcsán.

Jogsértőnek tartjuk továbbá, hogy a közművelődés javára létrehozott, közpénzből működő, állami fenntartású intézmények eseményein mint a Lánchíd Rádió munkatársa nem vehetünk részt, és nem készíthetünk riportokat. Ezen döntéssel kulturális műsorainkat megpróbálják ellehetetleníteni.

A Lánchíd Rádió vezetői és munkatársai ezért kérik Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert, hogy vizsgálja ki az Emmi kommunikációs gyakorlatát. Emellett felszólítjuk nemzetünk kulturális vezetését, hogy legyen méltó gróf Széchenyi Ferenc szellemiségéhez és hagyatékához, jelesül ahhoz a gondolathoz, amit 1802-ben a hazai közgyűjtemények alapjainak letételekor megfogalmazott: »…édes hazámnak és a közösségnek használatára és javára mindörökre és visszavonhatatlanul adományozom és átruházom.«

Fenti tiltakozásunkat eljuttatjuk az Emberi Erőforrások Minisztériumához, különböző sajtóorgánumokhoz, parlamenti pártokhoz, valamint jogorvoslat céljából az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz.”

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freesleep
2017. április 16. 23:24
igen, ilyen vagy pl te és mindazok, akik a közpénzen fenntartott intézményekben, mint pl országgyűlés meg minisztérium meg iskola meg egészségügy, úgy döntenek, hogy nem nyilatkoznak a médiának, azaz nem engedik, hogy az adófizetők és honpolgárok az általuk választott forráson keresztül téjékozódhassanak
freesleep
2017. április 16. 23:24
nincs joga egy közpnzen fenntartott intézménynek sem korlátozni azt, hogy az állampolgárok az általuk választott médián át tájékozódjanak, és különösen nincs joguk előírni a sajtónak, hogy csak rózsaszín szemüvegen át nézheti a tevékenységüket
freesleep
2017. április 16. 23:24
ez nem cég, hanem állami pénzből működtetett közintézmény, amely nem hajlandó az állam pénzét összedobó állampolgárok által olvasott, hallgatott mégiának nyilatkozni
freesleep
2017. április 16. 14:20
ez nem cég, hanem állami pénzből működtetett közintézmény, amely nem hajlandó az állam pénzét összedobó állampolgárok által olvasott, hallgatott médiának nyilatkozni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!