Orbán Viktor zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben

2017. szeptember 23. 10:10

Persze a Fideszben is vannak, akik hibáznak, de ők sem mentesülnek a következmények alól. Interjú.

2017. szeptember 23. 10:10
Lázár János
Lázár János

Az orosz befolyás mellett a másik hangsúlyos kampányelem az ellenzéknél a korrupció.

2010-ben Orbán Viktor zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben. Persze a Fideszben is vannak, akik hibáznak, de ők sem mentesülnek a következmények alól. Tény, hogy az utóbbi harminc év legnagyobb korrupciós ügye a 4-es metró beruházása volt, ahol több száz milliárd forintot loptak el a korábbi MSZP–SZDSZ-kormány idején. Az európai uniós pénzek felhasználása kapcsán jobban állunk, mint az uniós átlag, hiszen 100 euróból csupán 2,5 euró esetében vetődik fel a szabálytalanság gyanúja. Minden feljelentést kivizsgálunk, így tettünk az izsáki polgármester vadászházának ügyében is. Vissza is kell fizetnie a támogatást. Ez is példa arra, hogy a Fidesz politikusaival szemben sincs kegyelem. Ettől függetlenül fel kell készülnünk arra, hogy az ellenzék a kampányban a korrupció vádjával támad majd folyamatosan.

Az ellenzék a politika természeténél fogva igyekszik mindent rossz­nak beállítani. Annyi azért kijelenthető, hogy az egészségügy területén a jelentős béremelés ellenére elmaradt az igazi áttörés.

A magyar egészségügy a sokadik átalakítását éli meg a 80-as évek óta, és nem szabad homokba dugni a fejünket, mert valóban vannak problémák. Az is igaz ugyanakkor, hogy nem lehet egységesen tekinteni a teljes ellátórendszerre. A magyar egészségügy egyszerre jeleníti meg a XIX. és a XXI. századot. Az infrastruktúra fejlesztése terén rengeteget fejlődtünk, az orvosok, illetve az ápolók béremelése is jelentős volt az elmúlt három évben, és javult a járóbeteg-ellátás színvonala is, miközben Budapest egyes kórházaiban a betegek aggasztó állapotokat tapasztalnak.

Mi az oka ennek a kettősségnek?

Jelentős eltérést tapasztalhatunk egyes intézmények között, de még a kórházakon belül az egyes osztályok színvonalában is lényeges különbségek vannak.

A felújításokat a műtőknél kezdtük, amiből a beteg nem sokat érzékel, de amikor a beavatkozás után átkerül a kórterembe és ott omladozó vakolatot lát, akkor az alapján ítéli meg a kórházi állapotokat. Miközben sokan azt mondják, hogy rossz állapotban van az egészségügy, a felmérések szerint a betegek 50-60 százaléka elégedett a kórházi, 70-80 százaléka a járóbeteg-ellátással, míg 80 százaléknál is többen tartják jónak a háziorvosi ellátást.

Az emberek egészségi állapota is egyfajta tükörképe az ellátórendszernek. Ebben nem állunk túl jól.

Kétségtelen, hogy bizonyos adatok rendkívül aggasztók. Az 55–65 éves korcsoport egészségi állapotánál vannak a legnagyobb problémák. Szemléletváltásra van szükség, a betegségek megelőzésére legalább annyit kellene költeni, mint a gyógyításra. Nemzeti programokat kell indítani, ilyen lehet a rákszűrés vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése.

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szívemből magyar
2017. szeptember 24. 19:13
A korrupció nem hiba, hanem bűn.
Mindjárt
2017. szeptember 24. 12:54
Le tudnám okádni ezt a hazug gazembert amikor azt hazudja, hogy "Orbán Viktor zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben" Ezt pont most mondják amikor kiderült, hogy az azeri dictator 7 millió dollar keno pénzt adott titokban Orbának, családjának és haverjainak ÉS amit nem vizsgál Polt, Orbán házi főügyésze mert nem tud róla. Ezeket tényleg cask a legostobább kádárista nyugger fidesz birkák képesek védeni -- vagy ha fizetik.
Mindjárt
2017. szeptember 24. 11:35
A listán köpködő fidesz birkák mindent lenyelnek a gazdájuktól DE mit gondolnak a felcsúti maffia korlátlan és nemzet-pusztító lopkodásáról azok akik ezidáig a fideszre szavaztak? Nem hinném, hogy a vaáasztók véleményét tükrözik ezek a fizetett, ocsmány fideszes provokátorok és az a 200 portal amit Mészáros felvásárolt a magyar emberektől lopott pénzből.
catalina9
2017. szeptember 24. 11:31
megint epét hánynak a látványlibsik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!