Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Paul Lendvai: Itt konszolidált kleptokrácia van

2017. december 20. 12:19

Paul Lendvai szerint „ez egy különleges szisztéma”, Orbán Viktor pedig egy „különleges ember”. Magyarország „konszolidált kleptokrácia”.

2017. december 20. 12:19

Paul Lendvai kedd este, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában helyzetelemzést adott Orbán Viktor kormányzásának éveiről. Értékelésében kitért az ausztriai és a magyarországi korrupció közötti különbségre is: „a helyzet az, hogy mindenütt vannak korrupciós ügyek” – mondta Lendvai. Úgy véli, „mindenütt vannak lopások, felül vagy alul”. Ausztria példájával élve kifejtette: „most a volt, csillogó pénzügyminiszter, Grasser áll a bíróság előtt, és az egyik vádlott bemártotta” az egykori tárcavezetőt, hogy több millió eurót „vett el egy nagy állami megrendelésből”. 

Ezzel szemben úgy véli, a magyarországi helyzet más. Paul Lendvai abban látja Ausztria és Magyarország közötti különbséget, hogy hazánk politikai rendszere Orbán Viktor kormányzásának évei alatt „konszolidált kleptokráciává” vált. Ennek megváltoztatásához „nagyon sok idő kell” – vélekedett az Ausztriában élő magyar publicista. 

Meglátása szerint az olyan botrányoknak, mint a Pharaon-ügy, nincs következményük. Vissza kell állítani a fékek és ellensúlyok rendszerét: a legfelsőbb bírói fórum és az ügyészség függetlenségét. 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2017. december 23. 09:05
Lendvay úr elsőoldalas kolumnistája volt a Szabad Népnek és ávós. Úgyhogy '56-ban jobbnak látta "elhúzni innét"--többekkel, pl.: Aczél Tamással (aki Sztalin díjas ugye) együtt. "Kint" meg ugye "új életet kezdett" s elkezdte ba..ogatni azokat, akiket korábban teli pofával harsogva bírált. A kommunisták 'máncsak ilyenek. Rajk is ilyen volt, Nagy Imre is, Méray Tibor is, Losonczy Géza is, Kádár is, Rákosi is, Apró Antal is, Marosán is, Kardos G. György is, a Mikroszkópos Komlós János is, Dr. Baue"j" Miklós is meg mind. Oszt' volt aki így-úgy megúszta--mint L. is--volt aki nem. Vagy félig úszta meg: néhány pofonnal meg gumibotos talpazással, letépett körmökkel, szétvert herékkel, s egyéb nyalánkságokkal.
luga
2017. december 20. 23:22
A vén spicli kaffog Bécsből.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2017. december 20. 22:43
Hát kösz papa! Ezeknek a születt (nem libsi bolsi demokratáknak hanem) lúzer, szellemi toprongyoknak tépheted a szádat. Nomád nép, büszke mint a fasz.
Rideg Planeta
2017. december 20. 21:44
Ajró Pául.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!