Ítélet született a Telekom hackerének ügyében

2019. július 11. 13:32

A biztonsági hibát felfedező hackernek pénzbüntetést kell fizetnie.

2019. július 11. 13:32

Első fokon 600 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a bíróság azt a hackert, aki 2017-ben biztonsági hibát fedezett fel a Magyar Telekom egyik nyilvános útmutatójában. A Társaság a Szabadságjogokért fellebbez – írja az Index.

A férfi azután lépett kapcsolatba a céggel, hogy olyan IP-címet talált az egyik útmutatóban, amellyel rosszindulatú hackerek hozzáférést szerezhettek volna a cég belső informatikai rendszeréhez, ezáltal pedig felhasználói adatok tömkelegéhez. A Telekom képviselői nagyon elégedettek voltak a férfi munkájával, akivel a jövőbeli együttműködést sem zárták ki. 

A rendőrség mégis gyanúsítottként hallgatta ki a hackert, akire az ügyészség két év börtönbüntetést kért négy évre felfüggesztve abban az esetben, ha bűnösnek vallja magát – ellenkező esetben pedig nyolc év szabadságvesztést. A TASZ ügyvédje, Hüttl Tivadar az enyhébb ítélettel sem elégedett. „Aki jószándéktól vezérelve a köz érdekében feltár egy komoly biztonsági hibát, nem követ el olyan cselekményt, ami veszélyes lenne a társadalomra” – mondta a szakember.

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2019. július 12. 18:18
Hát, azt mindenesetre kijelenthetjük, hogy az ügyészség lyukra futott. 8 év letöltendő helyett 600 000 Ft pénzbünti, az nem tűnik sikeres ügyészségi érvelésnek. A következő kérdés persze, hogy ha viszont a srác nem támadott meg közérdekű üzemet, akkor miért kapott pénzbüntit. De erre írtam első megszólalásomban, hogy jobban kellene ismernem az ügyet ahhoz, hogy lehúzzam a lepedőt a bíróságról.
Csomorkany
2019. július 12. 10:16
Nem ismerem az ügyet, a bíróság meg igen, nagyon halaványan esetleg hajlandó vagyok elismerni, hogy a 600 000 Ft-os bünti esetleg jogos lehet. Az ügyészséget viszont egyáltalán nem értem. 8 év egy ilyenért? Margiiit! Nooormális? Mit kezd a korrupcióval, mit kezd egy gyilkossággal? Ja, azokat futni hagyja.
hlaci83
2019. július 12. 09:29
Lehet rosszul gondolom, de ha hackerkent talalok egy hibat egy nagy ceg rendszereben, nem kurtolom vilagga a sajtonak, kozossegi oldalaknak. Etikus az lett volna, ha szol a Telekomnak es nem hozza nyilvanossagra. Valoszinu mar ott dolgozna.
bunko_jobbos
2019. július 12. 07:37
A mandi miért veszi át egy az egyben a TASZ álláspontját? Én régebben olvasgattam erről az ügyről, és egyértelműen kiderült, hogy ez csak egy betörőgyerek. Megértem a felháborodott megjegyzéseket, de pont ezért van a sajtónak felelőssége, hogy hitelesen mutassa be az eseményeket, hogy az emberek le tudják vonni a következtetéseket. De itt csak az egyik fél elfogult álláspontját olvashattuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!