Juhász Árpád: Súlyos vízválság fenyegeti a Földet

2019. augusztus 17. 14:02

A népesség leginkább a vízhiányos területeken, Afrikában és Ázsiában bővül.

2019. augusztus 17. 14:02

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez – hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus szombaton az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a vízhiány növekedését többek között az okozza, hogy a népesség leginkább a vízhiányos területeken, Afrikában és Ázsiában bővül. Ezeken a területeken a demográfiai robbanás mellett a globális felmelegedés hatása is intenzívebben jelentkezik - jegyezte meg.

Mint mondta, a világ vizeinek rendkívül kevés, mindössze 1 százaléka iható, a legnagyobb probléma pedig az, hogy ennek jelentős részét, 30-40 százalékát öntözésre használják. A mezőgazdasági termelés és az ipar hihetetlen mennyiségű vizet használ fel, amely végül nem jut vissza az ivóvíz kinyerésére alkalmas körforgásba – fűzte hozzá Juhász Árpád.

A műsorban elhangzott, hogy egy friss tanulmány szerint több mint 17 országban küzdenek rendkívül nagy vízhiánnyal, de további 30 országban is csaknem kritikus a helyzet a klímaváltozás, a vizek pazarló túlhasználata és a környezetszennyezés miatt.

(MTI)

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2019. augusztus 17. 19:55
Odamentek és a humanitárium nevében felszámolták a fertőző betegségeket, védőoltást kap mindenki, kutakat fúrtak nekik, és tonnaszám kapják a konzerveket. Valaki szólhatott volna nekik, hogy ez demográfiai katasztrófához vezet, ha nem tanítják meg őket a gumióvszer használatára. Azt mondom oldja ezt meg az aki létrehozta.
Akitlosz
2019. augusztus 17. 19:22
1. A víz nem veszik el, ugyanannyi, mint 5, 50, 500 éve. 2. Az emberi túlszaporodás nem okoz vízhiányt, embertöbbletet okoz. 3. A Föld vízkészletei gyakorlatilag korlátlanok és kimeríthetetlenek. Ivóvizet lehet készíteni tengervízből, vizeletből, szennyvízből is. Mit gondol, az űrhajósok, a tengeralattjárósok vajon honnan szerzik az ivóvizet? "Csak" pénz meg energia kérdése. De horribilis mennyiségű és még mindig egyre több embernek ivóvizet ráadásul ingyen az természetesen nem megy és nem is fog menni. Szóval nem létezik semmiféle vízhiány, eszeveszett emberi népességrobbanás létezik. 20-25 évente duplázódik a népesség az állítólag "vízhiányos" helyeken. Szóval nem a vízzel van a baj. Éppen tegnap láttam egy filmet, az iraki "vízhiányról." A film szerint a vízhiányt Törökország és Szíria növekvő vízfelhasználása valamint a 2 öböl háború és a polgárháború pusztításai okozták. Azt viszont egy szóval meg nem említik, hogy Irak népessége ma 40 millió, míg 1990-ben "csak 17,5 millió volt. 1950-ben pedig, 5,7 millió. Na ettől van vízhiány. 5,7 millió irakinak ma is bőven jutna víz. Hasonlóképpen a többi "vízhiányos" országban is.
hartnesz
2019. augusztus 17. 18:59
Tömegoszlató fegyverkezésbe kell kezdeni
Harangláb
2019. augusztus 17. 16:37
...Demogråfisi robbanás?!...Az nem jó, abba belepusztulunk mindannyian...:((( ...Hm, megvan a megoldás!...Szólni kell a Kim Dzsong Unnak, hogy oda lűdözze a rakétáit...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!