Rétvári: A nemzeti kultúra megerősítésében kiemelt szerepe van a fesztiváloknak

2019. november 19. 20:50

A kormány idén 750 millió forint támogatást adott vidéki fesztiváloknak.

2019. november 19. 20:50

A nemzeti kultúra megerősítésében kiemelt szerepe van a fesztiváloknak – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára kedden a Magyar Fesztivál Szövetség őszi évadzáró konferenciáján Százhalombattán.

Rétvári Bence úgy vélte, a különböző fesztiválokra adott kormánytámogatás igencsak megtérül, hiszen minden egyes forint mellé további három forintnyi érték keletkezik a szervezőknek köszönhetően. Jó befektetésnek nevezte a fesztiválok támogatását, ezért is van a Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA) külön fesztiválkollégiuma, s most már külön támogatásban részesülnek a vidéki fesztiválok - fűzte hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy amíg 2016-ban 26 vidéki fesztiválnak 250 millió forint jutott, addig 2017-ben már negyvenhatot, tavaly ötvennyolc rendezvényt támogattak egyre növekvő összegekkel.

Idén 750 millió forint jutott 67 vidéki fesztiválnak, vagyis megháromszorozódott az állami támogatás összege

 – mutatott rá.

Rétvári Bence beszélt arról is, hogy sok fesztiválszervező »szerelemből kezdte a munkát«, mert meg akarták mutatni büszkeségeiket, élményt kívántak adni a helyben és a környéken élőknek. Fontosnak nevezte, hogy jellemzően nonprofit fesztiválokról van szó, amelyek kiválóan összekovácsolják a közösségeket, »egyfajta mikrofalu vagy -város alakul ki a fesztiválok környékén«.

Az államtitkár megemlítette, hogy sokan már a nyaralásukat is az őket leginkább érdeklő fesztiválokhoz igazítják, vagyis e rendezvényeknek fontos szerepük van a szabadidő minőségi eltöltésében is. Kiemelte, hogy sok olyan embereknek nyújtanak szórakozást, akik év közben nem mennének el színházba vagy kiállításra, de egy-egy fesztiválon igen, mert »szembe jön velük az élmény, a hangulat magával sodorja őket«.

A konferencia zárásaként Rétvári Bence az MFSZ elnökével, Márta Istvánnal közösen átadta a 2019-es Magyar Fesztivál minősítési okleveleket. 

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ondiabind
2019. november 21. 03:37
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
komik
2019. november 20. 11:50
Igen például ha az István a királyt nem szakítanák félbe Ákossal Augusztus 20.-án. Ha esetleg a rockopera élőben, teltházas stadionból közvetítve, és nem CD-ről menne. Ha a ballib belvárosi kultúrát felváltaná a hagyományszerető kultúra. De az hogy a fesztiválozó fiataloknak bevágják azt a régijó videót, csak ellentétes indulatokat szül, mert nem érdekli őket a rendszerváltás két Guetta szám között. Intrikák barátaim, intrikák.
balbako_
2019. november 20. 06:04
A nemzeti kultúra most bukott el a fővárosban és jó pár nagyvárosban. Tessék határozottan fellépni a védelmében!
szbalint
2019. november 20. 01:30
Ezt hívja a kisebbség pinapénznek. Milyen jó is volt 2006 környékén, amikor az analfabéta segílyesík értelmiségi emberek képébe röhögtek bele, hogy többet keresnek a farkukkal, mint ők a diplomájukkal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!