Tevan Imre lesz az Index.hu egyik új főszerkesztő-helyettese

2020. július 30. 10:40

Tevan Imre visszatér egykori munkahelyére – közölte a Media1 az egykori indexes munkatárs nyilvános Facebook-bejegyzése alapján.

2020. július 30. 10:40
null

Tevan Imre az írta, garanciákat kapott, hogy ha tartalmai beavatkozást észlelne a lapnál, akkor ezt nyilvánosan jelezheti majd, tehát a titoktartási klauzula erre az esetre nem vonatkozik. A leendő főszerkesztő-helyettes ezekkel a szavakkal jelentette be, hogy elfogadta a felkérést:

Nyilván sokan azt fogják gondolni, hogy mocskos áruló vagyok. (Lehet persze, hogy itt, a barátaim és ismerőseim között, aki így véli, udvariasan magában tartja.) Tudom, a legegyszerűbb azt gondolni, az Index szerkesztőségével valamilyen előre kitalált mesterterv végzett. Ha azt nézzük, hogy milyen országban élünk, és ha a körülményeket vesszük figyelembe, ez akár lehetne is az igazság. De én, miután sokakkal beszéltem erről, most már biztos vagyok benne, hogy nem ez történt, hanem az, hogy a két fél (a szerkesztőség és az alapítványi elnök) egymás lépéseire olyan válaszlépéseket adott, ami végül az egyikőjük által sem kívánt eredményre vezetett, hiszen mindketten meg akarták őrizni a független Indexet, sőt tulajdonképpen mindketten kompromisszumkészek voltak, csak nem mindig ugyanabban és ugyanakkor. (Mindez persze azt is jelenti, hogy súlyosan hibáztak. Mégpedig elsősorban az elnök mérte föl rosszul tettei következményeit.) Ezzel együtt nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy újra elvállaljam-e azt a főszerkesztő-helyettesi pozíciót, amiből csaknem egy évtizede kirúgtak.

A lényegi kérdés, hogy lehet-e normális, független újságot csinálni továbbra is az Indexben. Az derült ki, hogy lehet, mégha csak azért és addig is, mert és ameddig engedik. És ez az ameddig egészen biztosan nem örökre szól. Átéltem már egyszer egy nagyon hasonló helyzetet az Origóban, és ott szűk két évig lehettt normális és vállalható újságot csinálni. De ez még kevés. Azt találtam ki, hogy akkor mondok igent a felkérésre, ha kapok valamiféle garanciát. Mégpedig azt kértem, hogy a szerződésem titoktartási klauzulájába írjuk bele, hogy arra az esetre nem vonatkozik, ha a tartalomba kívülről politikailag beleavatkoznak. Ebben az esetben tehát felállhatok, és elmondhatom a nyilvánosságnak, hogy ezt azért teszem, mert szerintem politikai beavatkozás történt. Ez lesz az én saját, kis, egyszemélyes barométerem, amit remélem, soha sem kell elővennem. Ezt az ötletet nemcsak első szóra elfogadták, de kifejezetten támogatták, így igent mondtam.

Tevan Imre az Index főszerkesztő-helyettese volt, majd miután Sáling Gergőt elbocsátotta Vaszily Miklós, az Origo akkori vezérigazgatója (az Indamedia mai társtulajdonosa), Tevant az Origo gazdasági rovatába szerződtette újságírónak a sálingtalanított Origo, de alig több mint egy hét után feljebb lépett és felelős szerkesztő lett.

Frissítés: Tevan Imre nem sokkal ezelőtt a Klubrádiónak azt mondta, hogy Szombathy Pál vezérigazgató és Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke kérte fel őt a pozícióra. Ezek szerint tehát Szombathy végül a helyén maradt – írta meg a Media1.hu.

Fotó: Résztvevők az Index-ügy miatt szervezett tüntetésen a budai Várban 2020. július 24-én. A demonstrációt az Index főszerkesztőjének elbocsátása után szervezték. MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. augusztus 01. 02:53
'AZÓTA MÁR KIDERÜLT: "Tevan Imre NEM(!!!) lesz az Index.hu egyik új főszerkesztő-helyettese."
flesh ripper
2020. július 31. 06:55
Nagyon uncsi! A libernyáknácinyákkomcsinyák publikum, szerkesztőség, tulajdonosok, pártcsírák, szekták ás egyéni idióták, önkéntes kretének, a Szent Zindexet tolják fel mélyen, vagy magasan egészen a gégéjéig, Lopcsányné Böszme Klára tekintetes Aprószary asszonyság dromedárpicsaszagú, ElQrófasztúrós, redves lyukába. Hagyjatok már békén bennünket a beteges, nyomorult szarságaitokkal, egyszer s mindenkorra! menjetek a jó anyátok európai egybesült álmainak, delíriumos lumpen pcsájába.
Cassi
2020. július 31. 06:39
Hopp! Most látom, hogy Tevan már vissza is vonta a jelentkezését, nem lesz főszerkesztő-helyettes. Mondom, jön a Dallas 2.
Cassi
2020. július 31. 06:36
Ez még csak a kezdete egy 50 részesre tervezett szappanoperának. Lesz benne gyilkosság, szerelmi szál (nem hetero), titokzatos ausztrál nagybácsi, éhségsztrájk, coming out, gyertyás virrasztás, hídról leugrás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!