Félrebeszél a főváros az elszúrt nyolcszázmilliós médiatender ügyében

2021. február 17. 18:51

Karácsonyék azzal magyarázzák a lefújt médiatendert, hogy időközben létrejött a közműholding. Csakhogy a tendert hetekkel azután írták ki, hogy a főpolgármester már bejelentette a központosítást. Hosszú hetekig nem volt fontos a tender visszavonása, csak akkor, amikor kiderült, a főváros több pontban is megsérthette a közbeszerzési törvényt.

2021. február 17. 18:51
null

Ahogy arról már beszámoltunk, visszavonta a médiavásárlási szolgáltatások beszerzésére kiírt közös, csaknem egymilliárd forintos közbeszerzését hét fővárosi tulajdonú társaság, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság (KBD), úgy ítélte meg, hogy a kiírás törvénysértő.

A hét fővárosi cég tavaly decemberében írt ki közösen egy 856 millió forintos keretösszegről szóló pályázatot médiavásárlási szolgáltatásokra. A közbeszerzést azonban február elején visszavonták, miután a Közbeszerzési Hatóság elnöke hivatalból eljárást kezdeményezett a pályázat törvénysértő mivolta miatt, abban ugyanis a versenyt jelentősen korlátozó kikötés szerepelt.

Indokolatlanul korlátozta volna a versenyt a kiírás

A tender feltételként konkrétan azt tartalmazta, hogy a győztes pályázónak rendelkeznie kell a sikeres és hatékony marketingkommunikációért járó Effie-díjjal. A versenyt jelentősen korlátozó kikötés értelmében ráadásul az eljárás során csak a 2017 és 2020 kapott elismeréseket vették volna figyelembe annak ellenére, hogy a díjat 2002 óta ítélik oda Magyarországon.

A Világgazdaság kedden hozta nyilvánosságra, hogy a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt., a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., a Fővárosi Vízművek Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. azután döntött a tender lefújása mellett, hogy a Közbeszerzési Hatóság elnöke január végén a KDB-hez fordult, mert úgy ítélte meg, hogy a közbeszerzés törvénysértő. A KDB február 1-jén elindította a jogorvoslati folyamatot, rá egy napra azonban az érintett cégek lefújták a tendert.

A Közbeszerzési Hatóság egyébként azt kifogásolta, hogy az Effie-díjak minőségi szempontként való meghatározása nem biztosítja az ajánlatok értékelése során a gazdasági szereplők részére az esélyegyenlőséget, az előírás pedig indokolatlanul szűkítheti a versenyt. 

Hosszú hetekig nem volt fontos a tender visszavonása, csak akkor, amikor kiderült, jogsértést követhetett el a főváros

A főváros viszont tagadja, hogy amiatt vonta volna vissza a közbeszerzést, mert versenykorlátozás és törvénysértés miatt eljárást indított a Közbeszerzési Hatóság. Védekezésük lényege, hogy valójában az egységes budapesti közműholding létrehozása indokolja azt, hogy már nincs szükség a fővárosi cégek közös pályázására. Közleményükben arról írnak, hogy „az eredeti tender annak érdekében született, hogy a fővárosi cégek közösen, vagyis a korábbiaknál takarékosabban, olcsóbban tudjanak médiavásárlási lehetőséghez jutni. Az Effie-díj a médiavásárlók esetén szakmai hatékonysági díj, talán nem kell külön érvelni amellett, hogy Budapest közpénzből olyan cégekkel kíván együttműködni, amelyek szakmai hatékonysága kimagasló. A tender tervezése óta azonban döntés született a Budapesti Közművek Zrt. létrehozásáról, amely alapjaiban változtatja meg a fővárosi közszolgáltató cégek működését. A válság és a kormányzati megszorítások miatt szükség van további kiadáscsökkentésre is, a médiavásárlás területén. Emellett a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt-nek kiemelt feladat jut majd a fővárosi turizmus újraindításában. Mindezek a tényezők indokolták a tender visszavonását, a fővárosi cégek az eddigieknél költséghatékonyabban, takarékosabban, objektív szakmai mércét figyelembe véve indítják a beszerzésüket.”

Csakhogy a főváros érvelése több ponton sántít. A közműholding létrehozását Karácsony Gergely már novemberben bejelentette. A most visszavont tendert viszont csak ezután, december 14-én írták ki. Tehát amikor december közepén kiírták a médiatendert, már hetek óta pontosan lehetett tudni, hogy a főváros egyetlen cégbe olvaszt össze öt közműszolgáltató vállalatot. Karácsonyék most mégis arra hivatkoznak, hogy ez a központosítás indokolja a tender utólagos lefújását. Érdekes az is, hogy bár hónapok óta ismert, hogy létrejön a gigaholding, a közbeszerzést hosszú heteken át mégsem vonták vissza. A visszavonulóra csupán egy nappal azt követően került sor, hogy a KBD jogorvoslati eljárást jelentett be a törvénysértő fővárosi kiírással szemben.

Címlapképen: Karácsony Gergely, főpolgármester. Fotó: Földházi Árpád

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pusikas
2021. február 18. 14:21
Nekem még mindig a busztender viszi a prímet. Azzal mi is lett ? 6 db buszt nem tudtak előkaparni. A kormány meg adott 64 -et. Közben a főpotyamester páváskodik a kormány által felújított rakparttal. Kisfiús ábrázatán elefántokat megszégyenítően vastag bőr van.
zakar zoltán béla
2021. február 18. 10:03
Ez az ember Kanadában jó lenne Tüdő komor nyiknyájának!
Marhajó!
2021. február 18. 09:01
HÁTBORZONGATÓ EZEK UGYANAZOK BÖSZMESÉG A KÖBÖN KARÁCSONYI MASZK MÖGÖTT RÖHÖG A DRAZSÉ MEG A TÖBBI HIÉNA
szóda
2021. február 18. 08:48
Ezer sebből vérzik az önkormányzat, de mint tudjuk, több sebből is lehet sokáig vérezni. Rövidre zárni ezt a történetet a következő választásokon lehet, ez pedig a fővárosi lakosság dolga. Igazság szerint el kéne zavarnő őket a p.csába, de olyan hálózatot épített fel, hogy ez most lehetetlen. Egyébként már régen Karácsonytól függetlenül zajlanak az események.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!