Hargitai rossznak tartja Fekete-Győr „propagandistákat” érintő „megoldási javaslatát”

2021. március 26. 11:30

„Ez egy teljesen előkészítetlen felvetés” – nyilatkozta a momentumos politikus tervéről Polyák Gábor.

2021. március 26. 11:30
null

A 24.hu Fekete-Győr András mellett több médiával foglalkozó személyt is megkérdezett a Momentum elnökének felvetéséről, miszerint el kellene tiltani foglalkozásuktól a „propagandistákat”. (Bár Donáth Anna mindenkit megnyugtatott, hogy párttársa nem „úgy” gondolta.) Hogy hogyan képzeli az eltiltást Fekete-Győr, arról itt olvashat.

Az oldalnak nyilatkozó jogász szerint a szándékosság mozzanatát sem könnyű bizonyítani a bíróságon, miközben hivatkozni lehet bizalmas értesülésre és a forrásvédelemre is, ha egy rágalomnak ítélt információ eredetét kell megjelölni. Továbbá felhívta a figyelmet, hogy a rágalmazási per magánvádas eljárás, azaz a magánvádlónak kell indítványoznia büntetésként az eltiltást, amiről a bíróságnak kell döntést hoznia. Magyarán: magánvádlóként egy ilyen jogszabályi lehetőség esetén bárki megvádolható,

azaz bárkire lehet kérni az eltiltást mellékbüntetésként.

Van egy másik buktató is: a momentumos politikus ugyanis az eltiltás egyik feltételévé emelte a politikai célt a valótlanság állításánál. Csakhogy a politikai motiváció konkrét és teljes körű bizonyítása a bíróságon egy nem pártnál vagy a párthoz közvetlenül köthető szervezetnél dolgozó szerző esetében nehezen elképzelhető, legalábbis a hazai gyakorlatot ismerve. Ilyesmit például úgy lehetne bizonyítani, ha a szerző ezt bevallja a tárgyaláson, a vád bebizonyítja, hogy a szerző politikai szereplő utasítására írta azt, amit, esetleg maga a szerző nyilatkozik bemutatható módon a cikk megjelenése előtt arról, hogy politikai okok miatt írja meg azt.

Ezek teljesülése azonban nem reális, ha pedig ennél kevésbé konkrét, általánosabb bizonyítást is elfogadna a bíróság, akkor

szinte minden politikai tartalmú cikkre alkalmazható lenne a jogszabályi paragrafus, ami a képtelenség kategóriája.

„A közmédia Magyarországon ma teljesen törvénysértő módon működik, a napi gyakorlat nem felel meg a jogi szabályozásnak, ezért pedig rengeteg panaszt és feljelentést fogalmaztak meg eddig, érdemi hatás nélkül. De ezért nem az újságírót kell megtalálni, valakik felettük hoznak döntéseket. Hasonló a helyzet az illegális állami finanszírozással fenntartott sajtótermékek esetében. Az önmagában nem illegális, ha valaki pártsajtónak dolgozik” – ezek már Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnökének szavai.

Fekete-Győr felvetését a Népszava főszerkesztő-helyetteseként dolgozó Hargitai csak részben látja jogosnak és relevánsnak: egyetért azzal, hogy a hazai médiában zajló törvénytelenségek felelőseinek el kell számolniuk, viszont

a politikus „megoldási javaslatát” rossznak tartja.

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint egyelőre nem lehet túl sokat tudni a Momentum elnökének elképzeléséről, de az eddigiek alapján az egyáltalán nem szimpatikus. Szerinte ekkor is megtalálhatóak lennének a kiskapuk: „Például Bayer Zsolt eltiltható lenne így? Dehogy lenne.” A médiakutató azt is hangsúlyozza, hogy a tervezett rendelkezés alapján a bárki, így a Fidesz politikusai is indíthatnak eljárást, „azaz ez vissza is üthet, azzal együtt, hogy semmit sem lehet nyerni vele. Hiszen kijátszható, tényleg nem látom, hogyan lehetne valakit praktikusan eltiltani.

Az elemző összességében azt mondja, hogy „amíg a Momentum felcsútiper-koncepciójáról lehet vitatkozni, erről az ötletről nem. Ez egy teljesen előkészítetlen felvetés”.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2021. március 27. 08:38
Na mi van Hargitai, megijedtél FEGYA-tól?! :))))))))
luisbathhelena
2021. március 26. 13:05
megoldási javaslat??? Nekem konkrétan egy bolsi fenyegetésnek tűnik, nem javaslatnak!! Mikor egy szakadék szélén állva egy géppisztolyt rád szegezve javasolja Fegyőr hogy ugorj le, különben....
luzitanxaver
2021. március 26. 12:47
Legyen inkább "végső megoldás", az sokkal jobban cseng. Német fordításban főleg.
Kardinális
2021. március 26. 12:15
Aztán mikor indul a tüntetés a sajtószabadságért egymillió résztvevővel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!