Növekedés vagy halottak: hamis választás

2021. március 08. 14:45

Ha erős gazdaságot akarunk, akkor súlyosan le kell csapni a vírusra, és teljesen visszaszorítani.

2021. március 08. 14:45
Zsiday Viktor

„Tavasz vége óta az európai politikusok egy hamis és téves választásban hisznek: azt gondolják, hogy dönthetnek, hogy erős gazdaságot VAGY kevés halottat akarnak. Ez tévképzet.

Erről érintőlegesen írtam már tavaly tavasz végén is többször, lásd a linkeket a cikk végén. Annak ellenére, hogy már sok hónapja nyilvánvaló, hogy ilyen választás nincs, a fejlett(nek mondott) világ nagy része újra és újra ebbe a csapdába futott bele. A megoldást már rég bemutatta számos (elsősorban ázsiai) ország: csak úgy lehet valóban erős a gazdaság, ha a vírus is eltűnik. Nincs választás. Nem válthatjuk ki pár ezer halottra a nagyobb GDP növekedést. Rövid, párhetes távon talán igen, de amint bebizonyosodott idehaza és mindenhol máshol is, tartósan nem.

A magyar kormányzat most - megkésve bár, de végül helyesen - drasztikus lezárás mellett döntött, amelynek legfontosabb eleme az iskolák és óvodák bezárása. Mivel úgy tűnik, hogy a brit vírusverzió (amely mára Magyarországon is dominánssá vált) speciális »képessége« az, hogy a fiatalabbak között is erősen terjed, ezért elkerülhetetlenné vált az utolsó »szuperterjesztésre« alkalmas helyek, a gyerekek közösségi, nagycsoportos találkozásainak megakadályozása. Valószínűleg az intézkedéseknek ez a leghatásosabb része. Nem valami kiegészítő, »próbáljuk meg ezt is« módszer, hanem a lényeg! Ha nincs a gyerekek közötti szuperterjedés, akkor azzal a vírus méregfogát húzzuk ki.

A fentiek miatt minden esély meg van arra, hogy ez a lezárás nagyon gyors, nagyon nagymértékű esetszámcsökkenést fog hozni a következő hetekben. Április közepére be lesz oltva a lakosság 20-25%-a, és valószínűleg átesik/átesett addigra a fertőzésen további 20-25%-a (ui. a nemzetközi adatok alapján továbbra is 1% körüli halálozás valószínűsíthető a teljes populációra nézve Európában, így az április közepére várható 20-25 ezer összes halott kb. 2-2,5 millió fertőzésen átesettet jelent). Ez az összesen 40-50% immunis pedig a valószínűsíthetően erős szezonalitás mellett már azt jelenti, hogy nagyon rapid módon fog eltűnni a vírus április-májusban. (Természetesen az iskolák újranyitása kapcsán elengedhetetlen lesz a tanárok átoltása, erről bővebben itt: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210306/ujra-legyuri-az-iskolakat-a-jarvany-a-nyitas-utan-elobb-kiderul-mint-hinned-472898)

Ha erős gazdaságot akarunk, akkor súlyosan le kell csapni a vírusra, és teljesen visszaszorítani. A mostani intézkedések (bár valószínűleg a két hét nem lesz elég, inkább 3-4 kell!) erre megfelelőek. Ha ezeket betartjuk, utána a járvány nagy valószínűséggel eltűnik legalább őszig, és a gazdaságban nagyon gyors fellendülés jöhet. Ugyanakkor a jelenlegi hazai oltási hajlandóság alacsony, ha itt marad (40-50%), akkor jövő télen ismét kezdhetjük elölről az egészet, annak minden emberi és gazdasági következményével együtt.

Nincs félszívű megoldás: ha van vírus, akkor van halott, és előbb-utóbb nincs növekedés. Ha eltüntetjük a vírust, akkor nem lesz halott és lesz növekedés. Nincs finomhangolás, nincs patikamérleg, nem lehet kérni kicsit több növekedést pár halott árán. Vagy mindkettő jó, vagy mindkettő rossz. Remélem végre megértettük.”

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öregfa..
2021. március 08. 16:54
Na, ez a kókler fasz, most már vírusszakértő is lett?
Megtalálta
2021. március 08. 16:40
" Ha erős gazdaságot akarunk, akkor súlyosan le kell csapni a vírusra, és teljesen visszaszorítani. A mostani intézkedések (bár valószínűleg a két hét nem lesz elég, inkább 3-4 kell!) erre megfelelőek. " Egyetértek. Ha kiderül, hogy az oltás sem elég, jelenleg akkor sincs jobb esélyünk.
ato boldizsár
2021. március 08. 16:40
Igaza van, csak elfelejti, hogy a nyugati országokban demokrácia van, nálunk meg különösen, olyan ellenzékkel amelyik 0-24-ben kígyót - békát kiabál, kizárólag azzal a céllal , hogy minél több halott legyen, minél tovább és minél kaotikusabb helyzet az EÜ-ben, mert ők ebből az egyetlen dologból tudnak politikai tőkét kovácsolni, máshoz sajnos nem értenek.
quantum
2021. március 08. 16:19
Jajj, már megint megszólalt zsidaj. A bölcsek bölcse, a nagy gazdasági zseni, a nagy virológus professzor. Gyújts nekünk fényt! Mutass utat nekünk tudatlanoknak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!