Kannibalizmus, földevés – tényleg ez a jövő?

2021. május 21. 13:17

Így látják a kortárs művészek az evés jövőjét.

2021. május 21. 13:17
null

A Qubit arról ír, mennyit változott az evéshez való hozzáállásunk néhány év alatt. A portál felhívja a figyelmet a Kádár-korszak egyik dokumentumfilmjére, amelyben kisiskolások mesélik el, hogy nekik a csigatészta, a kirántott hús vagy a mákos tészta a kedvencük. A cikk szerint ezek sok családban továbbra is a menü szerves részét képezik, de bekerülhetett melléjük a bolognai, a pizza vagy a vegán rizskoch is.

A szerző ezután felteszi a kérdést, hogy a Kárpát-medence klímaváltozása miatt a 2050-es évek óvodásainak menüjében már paprikás manióka lesz vagy addigra már úgyis mind az enyészeté válunk, és szabadon garázdálkodnak majd a gombák? Az is elképzelhető, hogy addigra ezen a téren is a mesterséges intelligencia és a robotok veszik át az uralmat, netán a nyersanyaghiány miatt földet kell ennünk vagy a levágott szőreinkből növő növényeket.

Ezeket a kérdéseket is az OFF-Biennále május 30-ig látogatható kiállításán azok a dizájnerek, képzőművészek és filozófusok is felvetik, akik spekulatív gasztrofuturológiai projektjeiken keresztül igyekeznek új nézőpontokat adni korunk legnagyobb élelmezési és fogyasztási problémáinak. Marie Caye és Arvid Jense holland művészpáros például a S.A.M.-nek, vagyis Szimbiotikus Autonóm Masinának keresztelt szódarobot-installációján keresztül az ember igényeit kiszolgáló cselédrobotokról és azok társadalomban elfoglalt helyéről elmélkedik.

Fotónk illusztráció: Vendégek egy londoni sörözőben 2021. május 17-én. MTI/EPA/Andy Rain

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lauder Stenonis..
2021. május 22. 11:31
Egyébként a Zöld szója film egész jó, ha valakit érdekel, hogy működhet egy disztrópiában az emberevés.
Hurka
2021. május 22. 07:41
Földevés az luxus lesz, a 2 világháború után még -8-10 % volt a termőföld humusz tartalma, mára -a nagyüzemi mezőgazdasági művelés hatására- ez 1-2 % ra csökkent. Mi még mindig ezt támogatjuk úgy EU mint kormány szinten.
egyvilág
2021. május 21. 22:14
Egy tömör összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésrõl: https://egyvilag.hu/temakep/078.shtml
Senki Alfonz
2021. május 21. 21:26
Az eszkimóknál a 19-dik században még főételként tálalták fel a lakodalomban az anyóst. Mármint sütve-főzve. Be kéne vezetni újra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!